Investicioni potencijal

Grad Šabac je odlučan u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja. Potencijalnim investitorima nudimo širok spektar mogućnosti za poslovanje, uz različite pogogodnosti. Za započinjanje vašeg biznisa u Šapcu, možete izabrati lokaciju u u Severozapadnoj radnoj zoni – najvećem industrijskom kompleksu u Srbiji i Robno transportnom centru „Šabac“ u okviru Istočne industrijske zone – specijalizovanom za skladištenje i pretovar robe. Možete se odlučiti i za poslovanje uu režimu slobodne zone i na taj način ostvariti brojne pogodnosti u oblasti spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja.

Grad Šabac u svom vlasništvu ima jednu od najvećih industrijskih zona u regionu – Severozapadnu radnu zonu koja se prostire na 600 ha zemljišta. Udaljenst ove zone od centra grada je 3 km, a od autoputa E-70 (Beograd – Zagreb) 24 km. Investitorima je ostavljena mogućnost izbora veličine i oblika parcele, a zemljište se prodaje kompletno infrastrukturno opremljeno. To podrazumeva da Grad obezbeđuje vodovodnu i kanalizacionu mrežu, gas, električnu energiju (visokonaponski kabl) i pristupnu saobraćajnicu do parcele. Stepen zauzetosti u Severozapadnoj radnoj zoni iznosi 60%.

POVRŠINA
600 ha, u svojini grada Šapca

LOKACIJA
3 km od centra grada, uz magistralni put M19 (veza sa Bosnom i Hercegovinom) i 24 km od Koridora 10 (auto-put Beograd – Zagreb)

INFRASTRUKTURA
Obezbeđena komunalna infrastruktura: vodovod, kanalizacija, gas, struja visokog napona, prilazni put

CENA
7 EUR/m2

POGODNOSTI
Investitor bira poziciju i veličinu parcele prema svojim potrebama.

POSLOVANJE
U severnom delu Severozapadne radne zone moguće je poslovanje u režimu Slobodne zone za grinfild investicije, na površini od 208 ha.

Istočna industrijska zona, odosno, kompleks bivše „Zorke Šabac“ je mesto gde danas posluju svetski poznate kompanije poput finske „TIKKURILE“, austrijskog „ALAS HOLDING-a“, nemačkog „HEMOFARM-a“, kineskog “HBIS-a”, italijanskog „PASUBIA“ i „SELETTRE“,  ali i mnoge domaće uspešne kompanije poput „Piramida72“, „ELIXIR GROUP“, „AXSYNTHA“, „OBLAK INTERNACIONAL“, „KARTOLEND“ i mnoge druge. Istočna industrijska zona prostire se na oko 330 ha. U sklopu ove Zone nalazi se i Robno-transportni centar Šabac a.d. koji je u većinskom vlasništvu Grada. Ovo preduzeće poseduje 55 ha zemljišta, 2 proizvodno-skladišne hale površine 12.000m2, 3 sopstvene trafo stanice kapaciteta po 680 KVA, industrisjki kolosek uključen u mreži Železnica Srbije, vodovod i kanalizaciju, pretovarno mehanizaciju, i predstavlja jedinstveni primer intermodalnog centra Mačvanskog okruga. Proizvodno-skladišne hale izgrađene su Vemont metodom, maksimalne visine 9, a minimalne 6 m. Obe hale poseduju naspramne ulaze za kamione, a ostavljena je i mogućnost investitorima da biraju veličinu prostora koja im je potrebna zbog montažnih zidova unutar njih, te se mogu prilagođavati potrebama investitora u skladu sa njihovim proizvodnim potrebama.

U Istočnoj industrijskoj zoni se nalazi i luka koja omogućava privrednicima iz celog regiona ekonomičniji prevoz robe.

Istočna industrijska zona udaljena je od centra grada 6 km, a direktno je povezana sa državnim  putevima „IB“ reda 21 i 26. Uprava carina Republike Srbije izgradila je Carinarnicu Šabac pored samog Robno-transportnog centra Šabac a.d. i danas su na ovom mestu privrednicima pored brzog postupka carinjenja njihove robe, na raspolaganju i više od 10 špediterskih kuća.

slobodna_zona_resize

Slobodna zona u Šapcu, prostire se na ukupno 243 ha i to na dve lokacije.

LOKACIJA 1

Nalazi se u okviru Istočne industrijske zone, na lokaciji Robno transportnog centra „Šabac“. Zauzima 35 ha i predviđena je za braunfild investicije. Poseduje:

  • Proizvodno-skladišnu halu površine 5.000m2
  • 14.000m2 otvrenog skladišnopg prostora
  • Carinski terminal
  • Industrijski kolosek uključen u mrežu Železnica Srbije
  • Električnu energiju, vodovodnu i kanalizacionu mrežu

LOKACIJA 2

Nalazi se u okviru Severzapadne radne zone, na površini od 208 ha i predviđena je za grinfild investicije. U skladu sa uslovima investiranja u Severozapadnoj radnoj zoni, investitor bira veličinu parcele opremljene kompletnom komunalnom infrastrukturom.

ZAŠTO IZABRATI POSLOVANJE U SLOBODNOJ ZONI

Fiskalne pogodnosti:

• Oslobađanje od plaćanja PDV-a na unos dobara u Slobodnu zonu, kao i pružanje prevoznih i drugih usluga u vezi sa unosom dobara
• Oslobađanje od plaćanja PDV-a na promet dobara i usluga u Slobodnoj zoni
• Oslobađanje od plaćanja PDV-a na promet dobara između korisnika dve Slobodne zone
• Oslobađanje proizvodnih korisnika plaćanja PDV-a na potrošnju energenata
• Oslobađanje od pojedinih poreskih opterećenja za direktne strane investicije

Carinske pogodnosti:

• Oslobođenja od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namenjena obavljanju delatnosti i izgradnji objekata u Slobodnoj zoni (repromaterijal, oprema, građevinski materijal).

Finansijske pogodnosti:

• Slobodan protok kapitala, profita i dividendi;
• Sredstva iz budžeta Republike Srbije za finansiranje investicionih projekata u proizvodnom sektoru i sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine.

Efikasna administracija u slobodnoj zoni

• Korisnicima Slobodne zone na raspolaganju su sledeće logističke usluge po povlašćenim cenama: organizacija transporta, pretovar, utovar, špediterske usluge, agencijske usluge, usluge osiguranja i reosiguranja, bankarski poslovi i dr.

Dodatne pogodnosti

• Shodno svojim ovlašćenjima lokalna samouprava, može da donese odluku o pogodnostima za izgradnju objekata i infrastrukture na području Slobodne zone. Ove pogodnosti se odnose na donošenje odluke o oslobađanju od plaćanja lokalnih poreza, naknada i taksi koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, npr. naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za takse i troškove opštinske uprave, naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za urbanističke uslove i saglasnosti, priključak na lokalnu infrastrukturu vode i kanalizacije, lokalne komunalne takse i sl.

Više o uslovima poslovanja u Slobodnoj zoni možete pronaći ovde:

1. Uprava za slobodne zone

2. Zakon o Slobodnim zonama

3. www.freezonesabac.rs