Poljoprivredni potencijal

Poljoprivredni potencijal

Zahvaljujući plodnom zemljištu Mačve, povoljnoj panonskoj kontinentalnoj klimi u severnim delovima i planinskoj klimi na jugu i jugozapadu, prirodnom hidrografskom potencijalu reka Save i Drine sa kanalskom mrežom i bogatstvom podzemnih pijaćih i geotermalnih voda, Šabac ima velike potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji svih ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura.

Čak 76,13% od ukupne površine teritorije grada Šapca čini poljoprivredno zemljište. Obradivo zemljište se prostire na 57.833 ha, pašnjaci i livade zauzimaju 2.297 ha, a ribnjaci, bare i trstici 351 ha.

Na teritoriji grada Šapca posluje ukupno 11.893 gazdinstva, od čega 65% gazdinstava svoju delatnost obavlja na posedima veličine od 1 do 10 ha, a grad Šabac kroz podsticaje dodatno ohrabruje razvoj poljoprivredne prerađivačke industrije.

Tradicionalno, Mačva, uz Srem, ima najrazvijeniju stočarsku proizvodnju – svinjarska proizvodnja na teritoriji ova dva okruga čini skoro 30% ukupne proizvodnje svinjskog mesa na nivou države.

Ratarska proizvodnja zastupljena je na 48.000 ha, a pod povrćem se nalazi 5.200 ha. Površine pod voćnjacima na teritoriji grada Šapca se u poslednjih nekoliko godina značajno šire i prostiru se na oko 3.500 ha, a proširenje površine u istoj meri prati i razvoj novih tehnologija u gajenju voća. Godišnja proizvodnja jagoda dostiže 15.000 t, kao i šljiva, kupine 5.000 t, dok se jabuke i kruške proizvede po 4.500 t.

Sa ciljem unapređenja voćarske proizvodnje u našem gradu i Mačvanskom okrugu, grad Šabac ima u planu podizanje kapaciteta za čuvanje i distribuciju voća i to u okviru izgradnje Centra za prijem, doradu, pakovanje, skladištenje i distribuciju svežeg voća.

Za podršku poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima, vođenje evidencije poljoprivrednog zemljišta, proizvođača i mehanizacije i programe razvoja poljoprivrede zaduženo je Odeljenje za poljoprivredu .