Vesti

USKORO OTVARANJE MEĐUNARODNOG PUTNIČKOG PRISTANIŠTA

16. novembar 2023.
Povodom završetka radova na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa na reci Savi, danas su Šabac posetili direktor Agencija za upravljanje lukama Vuk Perović i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović sa saradnicima. Oni su se prvo sastali sa predsednikom Privremenog organa grada Šapca dr Aleksandrom Pajićem i njegovim saradnicima u Gradskoj kući, a zatim su svi zajedno obišli radove na završetku pristaništa.
,,Šabac dobija svoje prvo međunarodno putničko pristanište na reci Savi, koje će služiti kako za saobraćaj međunarodnih putničkih brodova, tako i za pristajanje domaćih turističkih plovila. Zahvaljujući Agenciji za upravljanje lukama, koja je uputila inicijativu Vladi Republike Srbije za proglašenje lučkog područja u našem gradu, radovi se privode kraju i za nekoliko dana pristanište će biti u potpunosti završeno. Ova vredna investicija u koju je država investirala 555 000 evra, za Šabac će značiti unapređenje razvoja turizma i privrede, kao i drugih delatnosti. U planu nam je organizovanje turističkih tura i linijskog saobraćaja, jer je rečni turizam velika prilika da se grad uključi u turističku ponudu naše zemlje. Želja nam je da što više domaćih i stranih turista poseti naš grad. Na ovaj način otvaraju se mogućnosti planiranja projekata iz fondova za razvoj priobalja reke Save. Grad Šabac je već otpočeo realizaciju mnogobrojnih projekata uz reku Savu. Radimo na sanaciji deponije „Dudara“ i pretvaranju tog prostora u sportsko-rekreativne površine i zelenu oazu grada. Rekonstruišemo Savsku ulicu, radimo na izgradnji dečijih igrališta, formiranju parkovskih i sportsko-rekreativnih površina na celom potezu priobalja koje će pored Šapčana, moći da koriste i gosti našeg grada. Šabac izlazi na reku“, rekao je dr Aleksandar Pajić.
Međunarodno putničko pristanište deo je projekta ,,Zaplovi Srbijom“ u koji investira Agencija za upravljanje lukama .
Pristanište će pored auto-puta Ruma-Šabac, novog mosta preko reke Save i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice dodatno unaprediti razvoj turizma i privrede.