Vesti

UOČI MEĐUNARODNOG DANA ROMA: GRADONAČELNIK UGOSTIO PREDSTAVNIKE ROMSKIH UDRUŽENJA

7. april 2023.

Uoči Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava sutra, 8. aprila, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se sa predstavnicima romskih udruženja sa teritorije grada Šapca. Gradonačelnik je istakao da su imali dobre i korisne razgovore, gde su  se osvrnuli na teme koje su bile bitne u prethodnom periodu, ali i na planove za naredni period, da bi Romi bili u potpunosti integrisani u naše društvo.

,,Nama je cilj da svi u gradu budemo jednaki, da romska zajednica ima ista prava kao i sve druge zajednice. Zato smo u prethodnom periodu mnogo radili na poboljšanju ekonomskog statusa Roma. Brinuli smo o školstvu, zdravstvu i radili na rešavanju svih važnih pitanja ove populacije. Materijalno smo pomogli i studente i srednjoškolce. Kroz projekat „Podrška za samostalni život – Novi početak“ koji se finansira sredstvima EU i Grada gradimo 23 stambene jedinice namenjene  između ostalih i zbrinjavanju pripadnika romske populacije. Najveći broj korisnika ovog smeštaja biće romske porodice sa velikim brojem dece. Radili smo i na zapošljavanju Roma, uređenju putne infrastrukture, poboljšanju javne rasvete, rešavanju komunalnih problema”, naveo je Pajić, čestitajući Međunarodni dan Roma, sa željom da u Šapcu budemo svi jednaki.

Sa udruženjima su dogovorene i neposredne realizacije određenih projekata koji su bitni za očuvanje romskog jezika i njihovog identiteta, kao i zajedničke aktivnosti i nastupi svih romskih udruženja, da bi bili što vidljiviji.

,,Međunarodni dan Roma obeležava se u cilju promocije romske kulture i podizanja svesti o problemima ove romske zajednice. Siromaštvo je najveći problem sa kojim se suočavaju Romi i Romkinje i zato pozivam sve studente, one koji planiraju da upišu studije ili one koji su ih završili da nam se obrate, da zatraže savet. Želim da znaju da su vrata Gradske uprave i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine uvek otvorena, da smo tu da ih podržimo, jer je obrazovanje ključ za izlazak iz siromaštva”, poručila je koordinatorka za romska pitanja i potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dragana Stanković.

Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. godine u Londonu. Ustanovljen je sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj.