Vesti

OBELEŽENA SLAVA GRADA ŠAPCA – DRUGE TROJICE

5. jun 2023.

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i litijom centralnim ulicama Grad Šabac je danas obeležio svoju slavu – Duge Trojice.

,,Današnji praznik nas je sabrao na Svetoj arhijerejskoj Liturgiji u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, koju je služilo Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej. U čast praznika, kome se najviše radujemo, posle liturgije, u porti hrama, formirana je litija, koju je predvodio episkop Jerotej. Ponosno smo krenuli ka Gradskoj upravi, gde smo upriličili čin rezanja slavskog kolača, nakon čega smo litiju nastavili centralnim gradskim ulicama do povratka u hram. Ponosan sam i zahvalan što je veliki broj naših sugrađana učestvovao u veličanstvenoj litiji i što smo na najlepši način iskazali ljubav prema crkvi i svom gradu. Posebno sam ponosan na naše najmlađe sugrađane, mališane iz vrtića ,,Čigra“ i PU ,,Naše dete“, koji su na poseban način ulepšali ovaj dan. Ljubav je osnov vere i treba da je širimo jedni prema drugima“, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i svim Šapčanima čestitao slavu Grada.

Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej čestitao je vernom narodu slavu Grada Šapca, istakavši da je praznik Trojica rođendan Crkve Hristove, a u Crkvi se spasavaju svi narodi bez obzira gde žive, kojim jezikom govore, kakva im je boja kože ili kakvih su bioloških ili socijalnih karakteristika.

,,Mi verujemo da svi narodi treba da žive u pravoslavnoj hrišćanskoj veri, u Hristu, da napreduju – ekonomski, socijalno, ali pre svega duhovno – u svojoj kulturi, u svom jeziku, u svom folkloru i u svim drugim svojim osobenostima koje im je dao Bog da bi se razlikovali jedni od drugih i tako raznolikošću obogaćivali, doprinosili lepoti života na zemlji. Dragi Šapčani, dodaću još nešto, da i pojedine oblasti i krajevi treba da razviju svoje običaje, svoju kulturu koja ih odlikuje od drugih oblasti u istom narodu, sve u slavu Božju a na spasenje ljudi. Jer, mi Šapčani, možemo s ponosom danas da osećamo da nema lepših viteških običaja nego što su u našoj, u hajduk Stankovoj i Jankovoj Mačvi, da nema lepših narodnih nošnji, pesama i igara, da nema plemenitijih i junačkijih ljudi, ali i žena od Šapčana i Šapčanki, Poceraca, Mačvana, da nema junačkijeg i mučeničkijeg grada od našeg Šapca. To je zato što smo mi, Mačvani, Šapčani, Pocerci i drugi iz ovog našeg divnog i ljubljenog kraja, u svim vremenima čuvali u srcu Hrista Boga i bili verni Crkvi Njegovoj. I onda kada nije bilo moguće podizati hramove, Crkva je bila u nama, u našim domovima, u seoskim zadrugama, s imenom Božjim smo počinjali dan, Boga pozivali u pomoć na početku svakog posla, s imenom Hristovim odlazili na počinak“, naveo je episkop Jerotej.

 

U slavskoj litiji učestvovao je veliki broj vernika, članovi kulturno-umetničkih društava, pripadnici policije, vojske, učenici verske nastave, sportisti šabačkih klubova, kao i naši najmlađi sugrađani.

Centralnim gradskim ulicama nošena je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, mošti Svetog vladike Nikolaja i Svetog Teodora Tirona, a litijski krst nosio je istaknuti sportista, kajakaš, Branko Lagundžić.