Vesti

DELEGACIJA BRATSKOG GRADA ARGOSTOLIJA U POSETI ŠAPCU

22. april 2023.

Povodom 22. aprila Dana grada Šapca, gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić ugostili su danas u Gradskoj kući delegaciju iz grada Argostolija na čelu sa počasnim konzulom Republike Srbije u Grčkoj, Viktorom Ruhotasom.

Pored počasnog konzula Ruhotasa u delegaciji grada Argostolija bili su zamenik gradonačelnika grada Argostolija Spiridon Samuris, zamenik perfekta zadužen za Kefaloniju i Itaku Stavros Travlos, predsednik hotelijera Kefalonije i Itake i član Upravnog odbora komore hotelijera Gerasimos Timotheatos, predstavnik oblasti turizma Dionisios Papadatos i finansijski direktor Narodne galerije u Atini koji piše doktorat o srpskim-kefalonskim odnosima Katerina Arvanitaki.

,,Za 28 godina prijateljstva grada Šapca i grčkog grada Argostolija na Kefaloniji, međusobno su se kroz druženja i gostovanja upoznale brojne delegacije društvenih i kulturnih radnika naših gradova. Naša dva grada sarađivala su u svim sferama, pre svega u oblasti kulture i obrazovanja, sporta, ali i privrede. Upravo okosnicu ovog prijateljstva godinama učvršćuje g. Ruhotas, koji je tokom studija na stomatologiji u Beogradu zavoleo Srbe i sve ove godine posvećeno radio na učvršćivanju bratskih odnosa dva naroda“, rekao je gradonačelnik Pajić i istakao da o jačini ovog prijateljstva svedoči činjenica da jedna ulica u Argostoliju nosi naziv ,,Šabačka“, a da u našem gradu postoji Ulica grada Argostolija.

Gradonačelnik je izrazio uveravanje da će nastaviti da rade posvećeno na razvijanju odnosa sa Argostolijem na dobrobit građana.

Počasni konzul Republike Srbije u Grčkoj Viktor Ruhotas, zahvalio se na pozivu da budu gosti grada Šapca na ovaj važan datum, i posebno naglasio da ga raduje što su osetili duh prijateljstva i gostoprimstvo Šapčana.

,,Danas je sa nama direktorka Narodne galerije u Atini koja piše doktorat na temu odnosa naša dva grada i svih gradova u Grčkoj koji su bratski gradovi sa Srbijom, samo što Šabac i Argostoli imaju veliku istorijsku prednost“, istakao je Ruhotas.

Zahvalivši se na gostoprimstvu gradonačelnik grada Argostolija, Spiridon Samouris, istakao je da grad Šabac uvek može da računa na njihovu podršku, posebno kada su u pitanju evropski projekti.

,,Pre svega svim Šapčanima želim da čestitam Dan grada.
Šabac će uvek moći da računa na našu podršku i pomoć kada su u pitanju evropski projekti. Nastavićemo da radimo zajedno, da još više unapredimo ovaj grad i još više ojačamo naše prijateljstvo“, rekao je Samouris.

Saradnja grada Šapca i Argostolija datira još od 1995. godine kada je potpisana Povelja o bratimljenju ova dva grada.