Пројекти и програми

Насловна / Актуелности / Пројекти и програми

Научни центар – Фабрика идеја за 21. век

5. децембар 2022.

Пројекат „Научни центар – Фабрика идеја за 21. век“  подржан је у оквиру Програма Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО плус, који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и финансиран је средствима Европске уније и Града Шапца.

Пројекат имплементирају Град Шабац са партнерима Предшколском установом  „Наше дете“, Центром за стручно усавршавање, Васпитачким удружењем „Сунце“ и  Друштвом учитеља Шапца.

Укупна вредност пројекта је 450.000 евра, од чега су 180.000 евра средства Европске уније, а 270.000 евра средства издвојена из буџета Града Шапца.

Фокус пројекта је на стварању бољих услова за пружање подршке развоју даровитости и даровитих.

Једна од најзначајнијих пројектних активности је стављање објекта „Павиљони“ на Летњиковцу у функцију за потребе Научног центра, те је акценат био на организовању и извођењу радова на његовој реконструкцији и спољном уређењу.

Даровити ученици имају потенцијал да када одрасту, буду предводници или лидери, да покрећу и убрзавају развој у различитим областима друштва. Зато су са разлогом и све пројектне активности усмерене на подршку њима и њихову промоцију.

Сајам даровитости , Математички камп, радионица за родитеље на тему „Како бити успешан родитељ даровитом детету“, стручни скуп „Право и потребе даровитог детета на подстицајно окружење“ само су неке од активности које је обухватио пројекат „Научни центар-фабрика идеја за 21. век“.

У Шапцу одржан сајам даровитости, 21. март 2023. године

Погледајте више

Отворен Научни центар, 22.септембар 2023.године

Погледајте више

Бертолини и Пајић обишли пројекте изграђене уз помоћ ЕУ, 02. август 2023. године

Погледајте више

Радионица за родитеље

„Како бити успешан родитељ даровитом детету“

Дана 22.09.2023. године у 17 часова у просторијама нововотвореног објекта Научног центра одржана је  радионица намењена родитељима на тему „Како бити успешан родитељ даровитом детету“ .

Радионица је осмишљена као интерактивна. Родитељима је приказана презентација са циљем да се укаже на научне поставко о појму даровитости, али да се анализирају и практична искуства.

Радионици је пристутвовало 33 родитеља ( 27 жена и 6  мушкараца). Реализатори радионице – Милијана Ђурић- педагог,  Бојана Новаковић- психолог,  Тања Трифуновић- педагог и  Катарина Филиповић, психолог.

Радионица за учитеље

„Ново и старо на математичком такмичењима“

Радионица   са учитељима на тему „Ново и старо на школским такмичењима“  одржана је 22.09.2023. године у 17 часова у просторијама Научног центра.

Радионици   је присуствовало 25 учитеља (22  жене и 3  мушкарца).

Циљ радионице  је да се поред припреме учитеља за предстојећа такмичења кроз практичан рад, исти  оснаже за препознавање даровите деце, креирају садржаје рада са њима уз поштовање индивидуалних потреба даровитих. Истовремено, да разумеју јединствене емоцијалне и социјалне потребе даровитих ученика.

Реализатори Миољуб Исаиловић професор математике и члан Подружнице математичара Шабац и Биљана Лазић учитељица у ОШ “Николај Велимировић“.

МАТЕМАТИЧКИ КАМП

У периоду од 23.09.2023. до 26.09.2023. Град Шабац је, у сарадњи са Подружницом математичара Шабац, организова Математички камп за ученике од 3. до 8. разреда основних  школа, у просторијама Научног центра.

Математички камп је традиционална активност која се у граду Шапцу одржава већ дуги низ година, али сада први пут у просторијама Научног центра.

Ученици  су учествовали у решавању  проблемских задатака што их је  подстакло  на критичко размишљање и развијање истраживачког духа.  На тај начин су  продубили и проширили своја знања и стекли додатну мотивацију за изучавање математичких садржаја. 

Реализатори кампа су  Срђан Стефановић асистент на Математичком факултету у Београду и председник Подружнице  математичара Шабац ,  Маша Ђурић студент 3. године ЕТФ-а,  Марија Новаковић студент 2. године Математичког факултета, Миољуб Исаиловић професор математике и члан Подружнице математичара Шабац и Душан Ковачевић наставник математике у Шабачкој гимназији.

Семинар за васпитаче

„Даровито дете у вртићу“

Семинар за васпитаче  на тему „Даровито дете у вртићу“-препознавање и подстицање даровитости деце предшколског узраста одржана је 29.10.2023. године у просторијама Центра за стручно усавршавање Шабац.

Укупан број учесника 29 (29 жена).

Циљ семинара је побољшање индивидуализације рада и диференцираног приступа васпитача у циљу подршке подстицању и развијању даровитости код деце предшколског узраста.

Предавач Мира Јовановић.

Семинар за учитеље и наставнике

„Даровито дете у школи и шта са њим“

Семинар за учитеље и наставнике  „Даровито дете у школи и шта са њим“ одржана је у четири термина и то  4. 5. 18. и 19.11.2023. године у просторијама Центра за стручно усавршавање.

Укупан број учесника 36 (31 жена и 5 мушкараца).

Циљ семинара је побољшање рада и приступа наставника и стручних сарадника у циљу подршке образовно-васпитних потреба даровитих ученика.

Предавач Данијела Обрадовић.

Радионица

„Управљање инфраструктурним пројектима“

Обука „Управљање инфраструктурним пројектима“ одржана је 17.11.2023. године у 11 часова у просторијама Културног центра Шабац. Радионици је присуствовало 33 учесника ( 18 жена и 15 мушкараца). Циљ обуке је стицање основних знања о могућностима и начину аплицирања за финансирање и управљању одобрених инфраструктурних пројеката.

Учесници су добили опште информације о управљању пројектним циклусом. Фаза имплементације пројекта презентована је практично, на примеру “Научни центар-фабрика идеја за 21. век”.

У склопу обуке, приказан је и видео материјал настао у оквиру пројекта.

Такође, учесницима су презентовани и иинфраструктурни пројекти које је Град Шабац самостално или са партнерима реализовао у претходних пет година.

Реализатор обуке Ана Маринковић руководилац Одељења за друштвене делатности Градске управе града Шапца и менаџер пројекта „Научни центар-Фабрика идеја за 21. век.“

Стручни скуп

„Потреба и право даровитих на подстицајно окружење“

Стручни скуп на тему „Потреба и право даровитих на подстицајно окружење“ одржан је 21.11.2023. године са почетком у 12 часова у конференцијској сали Научног центра.

Скупу је присуствовало 30 учесника (24 жене и 6 мушкараца).

На стручном скупу обрађено је више тема као што су: појам даровитости, идентификација, карактеристике даровитих и њихових породица, потребе које имају даровита деца и како су њихова права препозната у законима у доменима образовања.

Реализатор скупа је Данијела Рељић, психолог ОШ „Вук Караџић“.