Вести

У ШАПЦУ ОДРЖАН САЈАМ ДАРОВИТОСТИ

21. март 2023.

Поводом Међународног дана даровитих ученика у сали Шабачке гимназије данас је одржан Сајам даровитости на којем су представљене све основне и средње школе са територије града Шапца и друге установе и организације које се баве образовањем. Ова манифестација предвиђена је пројектом ,,Научни центар-фабрика идеја за 21. век”, који је подржала Европска уније преко програма ЕУ ПРО Плус, а који реализује Канцеларија УН за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Министарством за европске интеграције. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да Град Шабац издваја значајна средства за образовање.

,,Из буџета за 2023. годину издвојена је једна милијарда 315 милиона динара за образовање. Значајна средства опредељена су за финансирање најбољих ученика кроз стипендије, Видовданске награде и новчана средства за ђаке генерације”, казао је Пајић и додао да је Шабац град даровитих ученика који остварују најбоље резултате на такмичењима у земљи и иностранству.

,,Да бисмо их представили, данас смо, по први пут, организовали Сајам даровитости. Симболично, на Међународни дан даровитих, желимо да укажемо на значај који образовање у нашем друштву и граду мора да има, са посебним акцентом на оне који су најбољи.
Град Шабац ће заједно са образовним институцијама и друштвеним чиниоцима, обезбедити најбоље услове за ученике који имају мотивацију и потребу за посебним образовним условима. Овај Сајам је корак ка томе. У свету који се непрестано мења, даровити ученици су најважнији ресурс једног друштва. Заједничко партнерство свих чинилаца на пројекту доказ је заједничке свести о значају даровитих ученика. Њихово знање и таленат, примењено у земљи у којој су рођени и која их уважава, предуслови су за напредак читаве заједнице”, казао је Пајић и истакао да ово први сајам ове врсте у Србији.

,,Тиме смо показали да знање и таленат стављамо на прво место, свесни да ови млади људи данас представљају нашу заједничку, верујемо, бољу и просперитетнију будућност. Желимо им пуно успеха у даљем школовању”, рекао је Пајић.

Пројекат ,,Научни центар-фабрика идеја за 21. век обухвата реконструкцију зграде за смештај научног центра за развој програма за даровиту децу, како би се обезбедили адекватни услови за њихов развој.

Ана Маринковић, руководилац пројекта истакла је да је Сајам даровитости једна у низу пројектних активности.
,,Град Шабац у партнерству са Предшколском установом ,,Наше дете”, Центром за стручно усавршавање Шабац, Васпитачким удружењем ,,Сунце” и Друштвом учитеља Шабац реализује пројекат ,,Научни центар-фабрика идеја за 21. век” који се финансира средствима Европске уније и Града Шапца. Пројекат обухвата реконструкцију зграде за смештај научног центра na Летњиковцу и развој програма за даровиту децу у Шапцу како би се обезбедили адекватни услови за развој талентоване деце и младих. На сајму су представљене све образовне инситуције и организације. Велики број учесника, деце, својеврсна je ревија талената наших даровитих младих људи. Драго нам је да скренемо пажњу јавности и ову тему учинимо актуелном како бисмо се на бољи начин посветили даровитим ученицима и обезбедили им што боље услове за њихов рад”, рекла је Ана Маринковић.

Драгана Новаковић, менаџерка сектора инфраструктуре у ЕУ ПРО Плус програму истакла је да укупна вредност пројекта 375 хиљада евра и да ће павиљони моћи да прими више од 40 талентоване деце, не само из Шапца, него из целе Србије.
,,Ово је прави пример интегралног пројекта где се у сарадњи са четири партнера наставни програми за талентовану децу осмишљавају за будуће нараштаје талентоване деце и где ће се она пратити од најранијег детињства, предшколског узраста, а затим и преко основне и средње школе, да би на најбољи начин искористили своје потенцијале. Са Градом Шапцом смо дуго партнери. Овај и још 37 пројеката који се спроводе кроз програм ЕУ ПРО плус вреде око шест милиона евра. Објекат ће бити комплетно реновиран, са 14 двокреветних соба за децу и две за наставнике, најсавременијом опремом, кабинетима у оквиру целог комплекса научног центра”, истакла је Драгана Новаковић.