Вести

БЕРТОЛИНИ И ПАЈИЋ ОБИШЛИ ПРОЈЕКТЕ ИЗГРАЂЕНЕ УЗ ПОМОЋ ЕУ

2. август 2023.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини, посетио је данас Шабац, где је са градоначелником Шапца др Александром Пајићем, обишао пројекте које је локална самоуправа реализовала уз подршку ЕУ, а који доприносе бољем квалитету живота грађана.
Они су прво обишли завршне радове на реконструкцији објекта будућег Научног центра на Летњиковцу.

,,Посета Бертолинија граду Шапцу за мене увек представља посебно задовољство. Поносан сам што смо од руинираног објекта ,,Павиљони” који је годинама био девастиран направили модеран простор будућег Научног центра намењеног деци предшколског узраста и ученицима основних и средњих школа са територије града Шапца за развој њихових талената. Оно што ме додатно радује је што ће Научни центар бити доступан за децу и наставнике из целе Србије.
,,Научни центар – фабрика идеја за 21. век” је један од најлепших пројекта које смо спровели у последње три године у партнерству са Европском унијом и вредан је 450000 евра. У Центру ће се окупљати наши најбољи ученици који ће моћи да остваре своје пуне развојне потенцијале уз најбоље наставнике који ће овде радити. Сам пројекат је и замишљен као надградња образовном систему и то је основна идеја Научног центра. Већ крајем августа ћемо организовати први камп који ће бити на задовољство наше деце. Објекат поседује смештајни капацитет за више од 40 ученика који вишедневно могу овде да бораве. Овде се налазе кабинети за хемију, биологију и физику, мултимедијална учионица, као и интернет кафе. Захвалан сам ЕУ и г. Бертолинију на подршци коју нам пружају у развоју нашег града. Верујем да ће наше партнерство бити још јаче у наредном периоду и да ће донети нове бенефите нашем граду“, истакао је градоначелник.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини изјавио је да је веома срећан што је после годину дана поново у Шапцу и што заједно са градоначелником може да види, како је рекао, веома интересантне пројекте који су овде реализовани.

,,Ми финансирамо разне пројекте у различитим земљама у области образовања, али још нисам видео нешто овог типа. Овај пројекат представља велики изазов. Брига о потенцијалима деце један је од најлепших задатака сваког родитеља, а уколико локална самоуправа направи и води овакав простор, онда је то услуга која је немерљива за заједницу“, рекао је Бертолини.

Нагласио је да је веома позитивно изненађен оним што је видео у Шапцу, те да једва чека да дође поново за годину дана и да види један од кампова и наставу која се у њима одвија.

,,Деца су данас, за разлику од ранијег времена много изложенија информацијама, играма, стимулансима, а додатна сазнања представљају важан аспект у развоју и одрастању сваког детета. Ово је један од корака ка побољшању укупне средине у граду Шапцу“, поручио је Бертолини и честитао Граду Шапцу на успешно изведеном пројекту.

Градоначелник Пајић и Бертолини обишли су и локацију на којој су изграђене 23 стамбене јединице за социјално становање, а у оквиру програма ,,Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” (EU SHAI).