Вести

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ СПРЕМАН ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ

5. новембар 2020.

Одговарајући на питања новинара о актуелној епидемиолошкој ситуацији у граду, градоначелник Шапца др Александар Пајић, рекао је да је она и даље врло нестабилна.

– На територији града Шапца, у протекла 24 сата, тестирани су узорци 94 особе, од којих је 38 позитивно на вирус корона. Активно је оболело 309 случајева, а у изолацији се налазе 323 контакта. У основним и средњим школама оболело је укупно 25 ученика и 11 професора. Два одељења су прешла на онлајн наставу, јер су имала по два ковид позитивна ученика. Све остало су појединачни случајеви. Ситуација у школама је стабилна и под максималном контролом – истакао је градоначелник др Александар Пајић, на конференцији Штаба за ванредне ситуације и додао да када је реч о здравственим установама стање је непромењено.

Градоначелник је навео да је у Општој болници оболело 20 здравствених радника и четири у Дому здравља.

– Хоспитализовано је укупно 36 пацијената, од којих 33 са средње тешком клиничком сликом, док се троје пацијената са тешком налази у респираторној јединици, нису на респиратору и њихово стање је под контролом – додао је градоначелник Пајић.

Директор Опште болнице др Слободан Поповић каже да је старосна структура хоспитализованих од 20 до 80 година.

-Тренд који је био у старту да обољевају млађи пацијенти, како расте број зaражених полако се мења. Дошли смо у ситуацију да сваки пролазник може да буде потенцијалнo заразaн.
Ми смо у другом таласу имали укупно 850 хоспитализованих пацијената, са средње тешком клиничком сликом. У јулу је било 320 особа на болничком лечењу. Прошли смо кроз тежак период, који нас је ставио на озбиљан тест, и мислим да смо га положили. Улазимо у трећи талас са доста више знања и искуства. Наш здравствени систем је спреман да издржи све изазове – рекао је др Поповић.

Представник Одељења комуналне полиције, Александар Мићић најавио је за викенд појачану контролу угоститељских објеката, када се очекује већи број гостију.

-Припадници Одељења комуналне полиције у сарадњи са Санитарном инспекцијом, сачинили су током протеклог викенда шест записника y угоститељском објекту, где нису испоштоване мере ограничења броја гостију, социјалне дистанце и ношења маски. После интезивне контроле, након викенда, ситуација се драстично поправила чак 80 одсто – казао је Мићић.

Број канистера са дезинфекционим средствима на територији града повећан је са 10 на 23 места, а сутра ће бити испоручени у 30 села. Такође, председници месних заједница добиће по пет доза како би могли да допуне канистере када се испразне. Чишћење улица дезинфекционим средствима почиње за два дана, највероватније у суботу.