Вести

ЗА ПОСЛЕДЊА 24 САТА У ШАБАЧКОЈ КОВИД АМБУЛАНТИ ЧАК 376 ПРЕГЛЕДА

28. новембар 2020.

Епидемиолошка ситуација у Шапцу је изузетно озбиљна, али у поређењу са другим градовима и местима није толико алармантна, саопштено је на данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације, којим је председавао градоначелник Шапца др Александар Пајић.

На територији града Шапца, у току претходна 24 сата, од 332 обрађених тестова, 114 је ковид позитивно. Нажалост, једна особа је преминула.

– Пацијент који је преминуо је из Богатића. Због изузетно тешке здравствене ситуације, молим суграђане да смање све контакте који нису неопходни и да строго воде рачуна о местима на којима ће се кретати, као и контактима које остварују. Пораст броја оболелих од вируса корона опомиње нас да је неопходно поштовати обавезне мере заштите, јер је ово једнини начин да сачувамо оно најдрагоценије, а то је наше здравље – истакао је градоначелник Пајић и навео да су тренутно активно оболеле 692 особе, а са контактима који су у кућној изолацији је 1650.

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ хоспитализовано је 125 пацијената, од тог броја 13 у респираторној јединици, док се шест налази на респиратору.

Повећан је број прегледа у ковид-амбуланти у Шапцу. У последњих пет дана било је око 300, док је за последња 24 сата забележено чак 376, што је највећи број до сада.

– Расте број прегледа и у ковид-амбуланти при Служби за здравсртвену заштиту деце. Деца су расадник заразе коју преносе на одрасле. Због тога апелујем на суграђане да поштују епедемиолошке мере и смање окупљања – поручила је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић и додала да ће због повећаног броја прегледа, од понедељка радити 12 лекара, како би смањили чекања пацијената који су фебрилни.

Продужено је радно време ковид-амбуланте при Служби за здравствену заштиту одраслог становништва. Амбуланта ће почевши од данас радити и викендом од 7.00 до 20.00 сати.

Састанку су присуствовали и директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Слободан Поповић, представница Завода за јавно здравље епидемиолог др Драгана Радојичић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић, начелник Комуналне полиције Борко Јекић и шеф Санитарне инспекције Владан Рашић.