Вести

УСКОРО ОТВАРАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНИШТА

16. новембар 2023.
Поводом завршетка радова на изградњи међународног путничког пристаништа на реци Сави, данас су Шабац посетили директор Агенција за управљање лукама Вук Перовић и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић са сарадницима. Они су се прво састали са председником Привременог органа града Шапца др Александром Пајићем и његовим сарадницима у Градској кући, а затим су сви заједно обишли радове на завршетку пристаништа.
,,Шабац добија своје прво међународно путничко пристаниште на реци Сави, које ће служити како за саобраћај међународних путничких бродова, тако и за пристајање домаћих туристичких пловила. Захваљујући Агенцији за управљање лукама, која је упутила иницијативу Влади Републике Србије за проглашење лучког подручја у нашем граду, радови се приводе крају и за неколико дана пристаниште ће бити у потпуности завршено. Ова вредна инвестиција у коју је држава инвестирала 555 000 евра, за Шабац ће значити унапређење развоја туризма и привреде, као и других делатности. У плану нам је организовање туристичких тура и линијског саобраћаја, јер је речни туризам велика прилика да се град укључи у туристичку понуду наше земље. Жеља нам је да што више домаћих и страних туриста посети наш град. На овај начин отварају се могућности планирања пројеката из фондова за развој приобаља реке Саве. Град Шабац је већ отпочео реализацију многобројних пројеката уз реку Саву. Радимо на санацији депоније „Дудара“ и претварању тог простора у спортско-рекреативне површине и зелену оазу града. Реконструишемо Савску улицу, радимо на изградњи дечијих игралишта, формирању парковских и спортско-рекреативних површина на целом потезу приобаља које ће поред Шапчана, моћи да користе и гости нашег града. Шабац излази на реку“, рекао је др Александар Пајић.
Међународно путничко пристаниште део је пројекта ,,Заплови Србијом“ у који инвестира Агенција за управљање лукама .
Пристаниште ће поред ауто-пута Рума-Шабац, новог моста преко реке Саве и брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице додатно унапредити развој туризма и привреде.