Вести

УРУЧЕНЕ БОРАЧКЕ СПОМЕНИЦЕ

18. октобар 2024.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Немања Старовић и државни секретари у том министарству
Ђорђе Тодоров, Миле Росић, Страхиња Ерац и Нинослав Јовановић уручили су, у сали Шабачке гимназије, Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и члановима породица палих бораца са територије града Шапца, у знак поштовања и захвалности, али и пијетета према свим страдалим и погинулим на бранику своје отаџбине.
,,Одали смо дужну почаст појединцима који су у тешким временима положили испит оданости и верности држави и роду, људима који су прихватили да бране наше домове без оклевања и калкулисања. Чувајући уставни и правни поредак, наши борци су бранили и идеје човекољубља пред идеологијама екстремизма и насиља. Борачке споменице нису само пука формалност, оне представљају искрену захвалност Републике Србије за ваша велика дела. Споменице могу само да понесу они који су показали да знају шта је осећај дужности и међусобне солидарности на бојном пољу. Ветерани ратова деведесетих година су показали да дубоко разумеју шта значи одбрана суверенитета и слободе, па чак и онда када су се ове вредности браниле у боју са најјачом војном алијансом у историји ратовања“, рекао је министар Старовић и нагласио да је важно да се сетимо и оних којих данас нису са нама.
,,Нека бол њихових породица и њихових ближњих буде вечна опомена за то колика је цена свете слободе. Наша је одговорност да осигурамо да наши ратни ветерани добију поштовање и подршку коју с правом заслужују. Ви сте своју дужност према држави испунили, а наш је задатак да ваше дело заувек поштујемо и чувамо. Живела Слобода, живела Србија“, поручио је министар.
На територији града Шапца додељено је 1204 Борачких споменица од којих члановима породица палих бораца (94 споменице), ратним војним инвалидима (98 споменица), лицима којима је признат статус борца (1012). Свечаности доделе споменица присуствовао је градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је обраћајући се присутнима истакао да су часно и храбро бранећи своју земљу наши борци доказали шта значи борба за слободу, поштовање предака и част отаџбине.
,,Овим посебним националним признањем за верност и оданост отаџбини, држава је показала да брине о својим борцима и да је ту за њих и њихове породице као подршка. Сигуран сам да је њихов допринос миру и слободи у којима садашња генерација живи и ствара, изузетно значајан. Да бисмо наставили да се развијамо, снажимо и изграђујемо нашу земљу, потребна нам је мудра политика која нас у слободи и миру води ка модерној и успешној Србији. И то је наш циљ. Међутим, као и много пута у историји околности нисмо могли да бирамо. И када је било тешко овој земљи Мачвани, Поцерци и Посавотмнавци су знали да стисну зубе и буду први на бранику отаџбине.
Ви, борци, којима смо доделили ова признања бићете нам увек светао пример како се бори за слободу и државу. Сигуран сам и да је ова свечаност добар подстрек да у наредном периоду Град Шабац донесе одређене мере за лица, којима је признат статус бораца. Трудићемо се да кроз њих побољшамо њихов положај и наградимо њихову светлу дужност коју су испунили – одбрана српске државе и слободе“, казао је градоначелник Пајић.