Вести

УЧЕНИЦИ ЧЕТВРТИХ РАЗРЕДА ИЗ ЗМИЊАКА И ПЕТЛОВАЧЕ ОБИШЛИ СТАЛНУ МУЗЕЈСКУ ПОСТАВКУ НА МИШАРУ

17. октобар 2023.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић посетио је Музеј на Мишару и том приликом поздравио ученике четвртих разреда ОШ ,,Јован Цвијић” из Змињака и Петловаче, који су дошли у организацији Града са својим учитељима да обиђу сталну музејску поставку посвећену Боју на Мишару. Њих је кроз поставку провео виши кустос Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић.
,,Нова музејска поставка посвећена Боју на Мишару, на најбољи начин представља значај и улогу Карађорђа и мишарских јунака у једном од најзначајнијих догађаја Првог српског устанка. Отворена за публику у августу месецу, поставка кроз савремени музеолошки приступ и стручно вођење кустоса Народног музеја у Шапцу, пружа прилику свима да се упознају и прошире знање о овом догађају. Посета ученика основних школа овој музеолошкој поставци један је од наших приоритета. Њихово упознавање са догађајем који је обликовао модерну српску државу, данас је много једноставније са новом поставком”, рекао је градоначелник Пајић.
С обзиром на то да је месец октобар,
посвећен старијим особама,
планом Народног музеја предвиђено је да последња седмица буде посвећена  најстаријима.
,,За њих је обезбеђен бесплатан улаз и стручно вођење у периоду од 23. до 31. октобра. Како је Град Шабац старијима од 65 година већ обезбедио бесплатан јавни превоз, сигуран сам да ће и овај леп гест Народног музеја, наићи на одобравање међу нашим најстаријим суграђанима. Један од наших циљева јесте промоција образовања, науке и културе. Сигуран сам да je нова стална музејска поставка посвећена Боју на Мишару значајан искорак у том правцу”, подвукао је градоначелник.
До сада је око 1000 ученика шабачких основних школа посетило овај музеј. Прилику да у организацији Града Шапца обиђу музејску поставку посвећену Боју на Мишару имали су ученици четвртих разреда, како матичних школа тако и њихових издвојених одељења.
,,Мишар је веома битан за културу сећања. Представља симболично место јунаштва Кaрађорђа Петровића и мишарских јунака, и других војвода попут Милоша Обреновића и Поп Луке Лазаревића који су стали на браник слободе српскога народа. Зато и треба да се сећемо њиховог јунаштва и настојимо да негујемо културу сећања. Кроз нову музејску поставку Бој на Мишару, покушавам да као кустос шабачког Музеја дочарам деци на најбољи могући начин, да је неко морао да плати најскупљу цену и положи свој живот да бисмо ми данас уживали слободу. Верујем да нова стална поставка на Мишару дочарава ту целу симболику и прича причу о јунаштву на мишарском пољу и шанцу, док деца одавде одлазе са једним новим сазнањем. Сигуран сам да после ове посете имају жељу и да прочитају песму ,,Полетела два врана гаврана”. Такође и њихови учитељи могу на најбољи могући начин врло лако и једноставно да им дочарају целу причу о Боју на Мишару”, рекао је виши кустос Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић.