Вести

У ШАПЦУ ОТВОРЕН 66. ОКТОБАРСКИ САЛОН 

19. октобар 2023.

У шабачком Народном музеју вечерас је отворен 66. Октобарски ликовни салон, на којем су изложена 82 рада од 76 уметника и додељене награде у четири категорије. На свечаном отварању додељене су награде према одлуци стручног жирија и то за област сликарство Доминики Морариу за рад ,,Без назива“, за скулптуру Жељки Момиров за рад ,,Путовање ll“, награду за рад на папиру добили су Кристина Пирковић за остварење ,,Вартоломејска ноћ l“ и Драгиша Маринковић за ,,Пролазност, утицај природних фактора на папирну подлогу“, а лаурет награде ,,Игор Белохлавек“ је Урош Лукић. Октобарски салон свечано је отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је честитао свим излагачима, а посебно награђеним уметницима на труду и квалитету које су показали.

,,Октобарски салон у Шапцу представља догађај од изузетног значаја за културни живот града, а верујем и Србије. Вечерас је отворен 66. пут по реду, у Народном музеју, где су љубитељима уметности представљена 82 рада, од укупно 76 уметника које је жири оценио као најквалитетније. За скоро седам деценија трајања, радове на шабачком Октобарском салону излагало је преко хиљаду уметника. Такође, заинтересованост младих аутора који долазе не само из Шапца, већ из целе Србије за овај салон, говори о квалитету и атрактивности Октобарског салона и након више деценија постојања”, казао је градоначелник Пајић.

Он је истакао да култура као најлепша делатност људског стварања, оплемењује друштво на креативан и често необичан начин.

,,Схватајући значај улагања у културу и културне традиције које наш Град баштини, Град Шабац ће и у наредном периоду подржавати овакве и сличне догађаје. Уверен сам да ће наши суграђани уживати у поставци, која ће бити отворена за посетиоце до средине новембра”, додао је Пајић.

Од 1954. године, када је на иницијативу шабачких ликовних педагога, отворена прва изложба у сали Више мешовите гимназије, Октобарски салон био је велики изазов за многе уметнике, а данас је овај ликовни салон, најстарији културни догађај у Шапцу.

Изложена уметничка дела посетиоци ће моћи да погледају до 14. новембра, сваког радног дана од 7.30 до 19.00 часова и суботом од 10.00 до 14.00 часова.