Вести

У ШАПЦУ ИЗГРАДЊА 23 СТАМБЕНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА РАЊИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА

9. новембар 2021.

На конференцији посвећеној представљању пројекта ,,Подршка за самосталан живот – нови почетак” који се реализује у Шапцу у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ представљени су циљеви, очекивани резултати и активности у оквиру пројекта. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да му је драго што је Шабац један од од 19 градова и општина чији је пројекат ,,Подршка за самосталан живот – нови почетак“ подржан.

,,Пројектом је предвиђена изградња 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва. Породице које буду изабране на конкурсу из категорија жена жртава насиља, ромске популације, особа са инвалидитетом и младих који напуштају систем социјалне заштите биће смештене у новоизграђене стамбене јединице у улици Боже Милановића у насељу Тријангла. Куће ће након изградње бити опремљене адекватним намештајем и уређајима за домаћинство. Будући станари имаће прилику да прођу различите обуке како би кроз нова знања и вештине били оснажени за активно учествовање на тржишту рада што ће им омогућити да нађу посао и добију сопствене изворе прихода”, рекао је градоначелник Пајић.

Укупан буџет пројекта је 750 хиљада евра, у оквиру ког је износ донације Европске Уније 638 хиљада евра, а остатак је учешће Града Шапца. Пројекат спроводи Град Шабац и партнери на пројекту Центар за социјални рад Шабац и Каритас Шабац.

,,Град Шабац има развијен систем социјалне заштите, са 6 права и 11 услуга социјалне заштите, и континуирано издваја значајна средства за финансирање социјалне заштите на локалном нивоу. Буџетом Града Шапца за 2021. годину опредељено је укупно 250 милиона динара за социјалну заштиту”, казао је градоначелник Пајић и додао да га увек усрећи када могу да помогну појединцима и породицама којима је помоћ најпотребнија.

,,Наша је дужност да помажемо онима који су социјално угрожени, пружајући им могућност за бољи живот кроз побољшање животних услова и укључености у социјални и економски живот локалне заједнице”, казао је Пајић.

Руководилац пројекта ,,Подршка за самосталан живот – нови почетак” Ана Маринковић истакла је да је ово врло комплексан пројекат који захтева потпуну ангажованост и посвећеност свих који га имплементирају.

,,У том смислу, на почетку реализације овог пројекта образован је тим за имплементацију пројекта који чине представници Града Шапца, и пројектних партнера Центра за социјални рад и Каритас Шабац. Надам се да ћемо у наредној години, колико је планирано да још траје реализација овог пројекта, бити успешни на задовољство, пре свега корисника којима је пројекат и намењен, а самим тим и донатора који је ова средства издвојио. Главни циљ пројекта је допринос развоју одрживог, одговорног и инклузивног система социјалне политике на територији града Шапца који обезбеђује добробит деце и одраслих суочених са сиромаштвом и социјалном искљученошћу кроз побољшање животних услова и укључености у социјални и економски живот локалне заједнице“, рекла је Ана Маринковић.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством за европске интеграције.