Вести

У ШАПЦУ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ИЗУЗЕТНО НЕПОВОЉНА

13. новембар 2020.
На редовном састанку Штаба за ванредне ситуације, ком су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић, представници здравствених институција, Комуналне полиције и Санитарне инспекције, закључено је да је епидемиолошка ситуација и даље изузетно неповољна.
– Контроле се спроводе, а мере које смо увели пре три дана још увек не дају резултате, јер је за то потребно време. У протекла 24 сата, имали смо регистрованa 42 ковид позитивна. У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” хоспитализован је 81 пацијент, пет са тешком клиничком сликом. Јуче је било десет пријема и четири отпуста – рекао је градоначелник Пајић и додао да када је реч о образовним установама ту је потврђен ковид  код још четири ученика.
-Укупно је оболело 44 ученика. Такође имамо и 11 наставника и троје ненаставног особља. У односу на јучерашњи дан имамо једног више оболелог здравственог радника у шабачком Дому здравља “Др Драга Љочић”, тако да их је сада укупно десет, док је у Општој болници 24. Ускоро почиње дезинфекција стамбених зграда. Данас смо са Комуналном полицијом и Санитарном инспекцијом договорили о спровођењу мера, 353 управитеља зграда биће обавештена о начину дистрибуције дезинфекционих средстава да би могли да обаве дезинфекцију заједничких површина. Такође смо договорили да упутимо захтев Војсци Србије да круг шабачке ОБ и Дома здравља дезинфикује, средства су обезбеђена, само нам је потребно возило – навео је др Пајић.
Тренд пораста пацијената који се јављају на преглед у ковид-амбуланту је учестао у последње две недеље.
– Оно што нас забрињава је раст прегледа у Служби за здравствену заштиту деце при њиховој ковид 19 амбуланти. Досадашњи пресек је био око 20 дневно, а сада је тај број 36. Расте и број пацијената са пнеумониjом. Апелујем на све наше суграђане да се што пре јаве на прегледе и да их не одлажу, и да не мисле да се ради о некој обичној прехлади – рекла је др Јасмина Станковић директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Др Бранко Вујковић в.д. директора Завода за јавно здравље, нагласио је да су као део Кризних штабова дали смернице Штабовима у борби против ковида 19 у свих осам локалних самоуправа на подручју Мачванског округа.
– Мере подразумевају казне за све оне који не поштују своје суграђене и ширу друштвену заједницу. Епидемиолошка ситуација је веома неповољна. Болнички капацитети се пуне. Од 103 тестирана у округу имамо 83 позитивна. Приватне лабораторије су почеле да раде антигена тестирања на ковид 19. У последња 24 часа, имали смо осам позитивних на брзим антигенским тестовима. Апелујем на све суграђане да се одмах јаве када добију резултат из приватне лабораторије  у ковид – амбуланту. То је свакако и законска обавеза – каже Вујковић.