Вести

У ШАПЦУ 78 ПОЗИТИВНИХ У ПРОТЕКЛИХ 48 САТИ, ДВОЈЕ НА РЕСПИРАТОРУ

17. новембар 2020.

Тренутна епидемиолошка ситуација била је данашња тема састанка Штаба за ванредне ситуације, који је водио командант штаба и градоначелник Шапца др Александар Пајић са представницима здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције.

– Према извештају Завода за јавно здравље, током протеклих 48 сати, на подручју Шапца од 125 узетих узорака, присуство корона вируса потврђено је код 78 особа. Први пут имамо већи број антигенских тестирања. Пи-си-ар је потврдио ковид код 66 суграђана, а антигенски код 12 особа. Данас је Завод за јавно здравље у Шапцу доставио нашим здравственим установама већи број антигенских тестова, јер су бржи и лакше се долази до резултата. Иако је регистрован велики број позитивних, добра вест је да је мали број особа хоспитализован – рекао је градоначелник др Александар Пајић и навео да је у последња 24 сата, у шабачкој Општој болници било шест пријема и четири отпуста.

У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” на лечењу је 97 пацијената. Шест особа има тешку клиничку слику, од којих су двоје на респиратору.

– У основној школи имамо два новооболела ученика. Реч је о брату и сестри. Што се тиче здравствених радника, ситуација је стабилна. Појачали смо мере како Комуналне полиције, тако и Санитарне инспекције. Ради се дезинфекција јавних и заједничких површина, надам се ће све ово дати резултате – додао је др Пајић.

У ковид амбуланти јуче је забележен велики број пацијената који су се јавили на преглед, што је условило и повећано тестирање.

– Укупно је било 307 прегледа. Пи-си-ар тестом тестирано је 69 особа. Изменом закона о здравственој заштити становништва од заразних болести на снагу је ступила нова мера, која ће бити од велике користи пацијентима. Односи се на чланове домаћинства у ком се налази ковид позитиван пацијент и они сада одлазе у карантин, а оболели члан остаје у кућној изолацији, уколико има лакшу клиничку слику. Више не морају да иду код изабраног лекара да би добили потврду о привременој спречености за рад. Биће довољно решење Санитарне инспекције када почиње и завршава се карантин – истакла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.