Вести

У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ 96 ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ, МЕЂУ ЊИМА ДВОЈЕ ДЕЦЕ

18. новембар 2020.

Епидемиолошка ситуација у Шапцу изразито је неповољна, оцењено је данас на састанку Градског штаба за ванредне ситуације који је водио заменик градоначелника Блажа Кнежевић. Састанку су присуствовали в.д. директора Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић, директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” Слободан Поповић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић, начелник Комуналне полиције Борко Јекић и начелник Санитарне инспекције Владан Рашић.

У последња 24 часа у Шапцу је на корона вирус тестирано 159 особа, од којих је 47 позитивно. Једна особа је изгубила битку са короном.

– Епидемиолошка ситуација на територији града Шапца мало је повољнија у односу на Љубовију која је ново жариште епидемије ковид 19. Почели смо да радимо антигенске тестове, односно установе примарне здравствене заштите и три приватне лабораторије на подручју града. С обзиром на то да је појачан број тестирања очекујемо и већи број ковид позитивних. Када је реч о образовним и предшколским установама ситуација је добра, као и установама социјалне заштите. Јављају се спорадични случајеви, углавном породични контакти. У здравственим установама такође је добра ситуација. Сви здравствени радници који су били заражени у претходном периоду су контакти који су инпортовани, тако да није било ширења инфекције – рекао је в.д. директора Завода за јавно здравље, др Бранко Вујковић.

У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” хоспитализовано је 96 ковид пацијената. Седам са тешком клиничком сликом смештено је у респираторну интензивну јединицу. Четири пацијента су на инванзивној вентилацији, док су два на неинвазивној. Међу хоспитализованима је и двоје деце са пнеумонијом.

– Јуче је у шабачкој ОБ било више отпуста него пријема. Тренд пријема у овом трећем таласу није пролазио бројку од десет. У другом таласу то није био случај, јер смо их имали на дневном нивоу чак 35 до 40. У мору црних бројки то нам даје право да будемо оптимистични и наду да ћемо трећи талас изгурати до краја – истакао је директор Опште болнице др Слободан Поповић, додавши да је ова здравствена установа од 9. јула у ковид – систему.

– Наш задатак је да збринемо и нековид особе. У овом тренутку кад смо сконцентрисани на ковид пацијенте, приоритет су деца, онколошки пацијенти и они са хроничним незаразним болестима. Ми морамо из дана у дан, из сата у сат, да се прилагодимо ситуацији. Наши капацитети, лекари и сестре диктирају начин рада. Сузили смо поликлинички рад, односно специјалистичке амбуланте. Све више се базирамо на хитне, витално угрожене и неодложне пацијенте – објаснио је др Поповић.

Др Вујковић апеловао је на суграђане да буду одговорни, да се придржавају заштитних мера.

Препорука струке је да сви грађани и на отвореном носе маске, те је поручио да поштују савете Кризног штаба.