Вести

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ХОСПИТАЛИЗОВАН 131 КОВИД ПАЦИЈЕНТ

30. новембар 2020.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић, одржао је данас редовни састанак са представницима здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције, на ком су анализирали епидемиолошку ситуацији на територији града Шапца у протеклих седам дана.

– Епидемиолошка слика у граду Шапцу и даље је нестабилна. У последњих седам дана, у Мачванском округу тестирано је 4000 грађана, од тог броја 1665 на подручју Шапца. У истом периоду у граду је на корона вирус било позитивно 567 особа. Тренутно имамо 1500 суграђана који су у изолацији јер су ковид позитивни, или су били у контакту са инфициранима. Наше инспекције и даље обављају појачан надзор. Алармантан податак је то што смо регистровали да је у непријављеном објекту организовано масовно окупљање. Више од 30 суграђана је било недозвољено окупљено у једном објекту на Тркалишту. Такође имамо један објекат у Липолисту који је радио.  Истовремено имамо  изнајмљивање стана на дан где се организују журке и окупља више особа, то све покушавамо да спречимо. Молим суграђане на озбиљност јер се у шабачкој болници на лечењу налази 131 пацијент, њих десет је у респираторној јединици , четворо је интубирано са тешком клиничком сликом – рекао је градоначелник Пајић и додао :

– Поново имамо дете које је ковид позитивно и са мајком хоспитализовано у Општој болници. Слика је изузетно озбиљна, да бисмо се неозбиљно понашали. Молим све суграђане да одговоримо озбиљношћу на тешку епидемиолошку ситуацију у Шапцу.

Привремена ковид – болница у Шапцу у активном је стању и спремна је да се укључи у здравствени систем Србије. Предвиђена је за лаке болеснике, односно пацијенте који заврше хоспитално лечење у шабачкој болници. Капацитет болнице је 108 кревета. Завод за јавно здравље тренутно обавља дезинфекцију простора, а у току је и обука здравствених радника из Дома здравља, који нису имали прилике да раде у овим условима.

Др Бранко Вујковић в.д. директора Завода за јавно здравље каже да не постоји експоненцијални раст новопозитивних и наводи да је Шабац на четвртом месту по броју новооболелих у Мачванском округу.

– Најтежа епидемиолошка ситуација је у Љубовији, затим у Богатићу и Крупњу, тако да је Шабац са неких 500 новооболелих на 100.000 становника у недељи за нама задржао четврто место. Повећан је број тестирања, што је добра вест. Данас смо добили нови контигент од 5700 брзих антигенских тестова, који ће уз капацитете које имамо  са ПЦР тестовима бити дистрибуиран свим установама примарне и секундарне заштите на територији Мачванског округа. Епидемиолошка ситуација је стабилна у свим образовним установама. У претходној недељи смо имали незнатан број новооболелих ученика. Тренутно је укупно оболело 39 ђака, што је заиста коректан број у односу на школе које покривамо. Такође ситуација је добра и у здравственим установама. Укупан број активно оболелих здравствених радника на територији града Шапца је 38.

На Штабу је речено да сада чешће обољевају старији од 65 година, радно активно становништво (од 30 до 49 година) и они млађи од 20 до 30 година.