Вести

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ШАПЦУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,СЛИКАРИ И ДЕЛА”

20. април 2023.

Поводом обележавања Дана града Шапца у Народном музеју отворена је изложба ,,Сликари и дела”. Тема изложбе су слике, уље и акрил, које су саставни део Ликовне збирке Народног музеја у Шапцу. Избор публикованих аутора направљен је на основу значаја и доступних података о ауторима, тако да је у публикацији и на изложби презентовано око 90% уметника чија се дела баштине у музејској Ликовној збирци, а рађена су у наведеним техникама.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да вредност ове збирке има изузетан уметнички значај и доприноси сагледавању и валоризацији ликовног наслеђа завичајног и српског сликарства у протекла два века.

,,Она показују сву раскош и таленат уметника који су стварали у нашем граду, а и шире. Верујем да ће сви који посете ову изложбу остати импресионирани уметничким делима која су изложена. Сигуран сам да ће изложба дати додатни подстрек и инспирацију ликовним ствараоцима за нека будућа остварења”, истакао је градоначелник Шапца и позвао све суграђане да у предстојећем периоду посете ову вредну изложбу и доживе уметност на најлепши могући начин.

Ауторка изложбе, музејска саветница Татјана Марковић, определила се да на овој изложби представи седамдесет једног аутора чија су остварења рађена техником уља или акрила, најзначајнији сегмент Ликовне збирке.


,,Током година највећи део фонда настао је откупима и поклонима. Осим значајнијих поклона породица, предузећа, организација или сродних институција, музејска збирка обогаћивана је и радовима које су донирали сами аутори, најчешће након организовања самосталних изложби у галерији музеја. Осим поклона уприличених ликовној збирци, немали број предмета приновљен је откупом”, истакла је Татјана Марковић.