Вести

ТОКОМ ПРОТЕКЛА 24 ЧАСА НАЈВЕЋИ БРОЈ ПРИЈЕМА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

3. децембар 2020.

У последња 24 часа на корона вирус у Шапцу тестирани су узорци 347 особа од којих је 83 позитивно, а овај број заражених је нешто мањи у односу на претходних седам дана када их је константно било више од 100 – саопштено је на данашњем састанку Градског штаба за ванредне ситуације, ком су присуствовали представници здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције, на челу са командантом штаба и градоначелником Шапца др Александром Пајићем.

– Иако је број заражених нешто мањи у односу на протеклих седам дана, то не значи да је добра епидемиолошка ситуација. У изолацији се налази 2077 лица, која су ковид позитивна, а остало су особе које су биле у контакту са оболелима. У шабачкој Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић”, на лечењу се налази 151 пацијент – рекао је градоначелник Пајић и додао да иако је Републички кризни штаб донео одлуку да образовне установе, осим нижих разреда основних школа, пређу на онлајн наставу епидемиолошка слика коректна те да је укупно активно оболело 88 ученика и 24 наставника.

– Тај податак на број ученика и наставника у Шапцу није алармантан. Веома је битно да породице примењују мере заштите, односно да ученике који су заражени изолују, да би спречили преношење вируса на остале укућане. Комунална полиција интензивно обавља надзор угоститељских објеката. Сви угоститељи који су контролисани одговорно су се понашали, осим једног који ће бити санкционисан. Ниједна особа не сме да се оглуши на мере које је Кризни штаб Републике Србије донео. Одговорност је кључна за овај талас епидемије, само одговорним понашањем можемо да се изборимо са заразом– истакао је градоначелник.

Директор Опште болнице др Слободан Поповић каже да је јуче у овој установи био највећи број пријема, 22 од почетка новог таласа епидемије.

– У току јучерашњег дана имали смо осам отпуста. У пријемно – тријажној амбуланти прегледан је 61 пацијент. Мислим да је и ова бројка до сада највећа. У јединици интезивног лечења налази се 11 особа, од тог броја два на инвазивној вентилацији – интубирани и два на неинвазивној, а остали су на високим протоцима кисеоника. Имали смо озбиљне радове на подстаници за развод медицинских гасова.  Захваљујући средствима Министарства здравља успели смо да систем унапредимо, односно да капацитет проширимо, као и да стабилизујемо снабдевање кисеоника. Јуче смо набавили 25 протокомера, што значи 25 нових кисеоничних места средствима донатора. Привредници града Шапца изашли су нам у сусрет, као и безброј пута до сада. Захваљујем и њима и Министарству здравља – казао је др Поповић.

У последња 24 сата у ковид амбуланти прегледано је 420 особа, од којих су 250 први, а 167 контролни. Смањује се број прегледа у ковид амбуланти при Служби за здравствену заштиту деце, а јуче их је прегледано 63.

Из штаба апелују на грађане да остану код куће, избегавају контакте како би на тај начин помогли себи, здравственим радницима, систему, свима како бисмо из ове ситуације изашли као победници.