Вести

ШАБАЧКА ГИМНАЗИЈА ОБЕЛЕЖИЛА 185 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

10. новембар 2022.

Шабачка гимназија обележила је 185 година постојања и рада. Свечаној академији и ломљењу славског колача присуствовао је градоначелник Шапца др Александар Пајић који је истакао да је Шабачка гимназија за својих 185 година постојања изградила сопствену препознатљивост која превазилази локалне оквире, као и јединствен квалитет који се манифестује кроз пружање високог нивоа знања ученицима који је заврше.

,,Ова образовна институција до сада је изнедрила бројне генерације и појединце који су, стекавши знање у овој школи, наставили своје даље усавршавање и касније рад у најразличитијим областима природних и друштвених наука. Да поменемо само нека од имена знаменитих ученика Шабачке гимназије, чија су дела на најбољи начин репрезентовала ову установу, али и наш град: Јован Цвијић, Стојан Новаковић, Милић од Мачве, Јанко Веселиновић, Лаза К. Лазаревић, Владимир Јовановић, Станислав Винавер, Михаило Ђурић. Богата традиција, квалитетан наставни кадар и опремљеност школе, уз континуирано праћење савремених трендова у образовању, данас чине Шабачку гимназију једном од најквалитетнијих школа у целој земљи. Са надом да ће и у наредном периоду бити још успешнији, а на задовољство ученика превасходно, упућујем најсрдачније честитке ученицима и читавом колективу Шабачке гимназије”, поручио је градоначелник Пајић.

Гимназија у Шапцу, заједно са гимназијом у Крагујевцу, Чачку и Зајечару, стоји у темељу новије писмености српског народа.

Свечаности поводом обележавања овог значајног јубилеја присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј, заменик градоначелника Блажа Кнежевић, представници Града Шапца, образовних и установа културе у граду и других институција, колектив, садашњи и некадашњи ученици који су својим присуством одали признање једној од најстаријих и најеминентнијих образовних установа у Србији.