Vesti

REKORDAN BROJ TESTIRANIH

26. novembar 2020.

Sastanak Štaba za vanredne situacije, kom su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predstavnici zdravstvenih ustanova, Komunalne policije i Sanitarne inspekcije, održan je danas u Gradskoj kući. Na sastanku je zaključeno da je epidemiološka situacija vrlo nestabilna, a u prilog tome svedoči i činjenica sve većeg broja testiranih građana.

U Šapcu je u poslednja 24 časa testirano je 254 lica, što je najveći broj do sada. Na korona virus pozitivno je 70 pacijenata. Trenutno su aktivno obolele 692 osobe.

– Apelujem na sve sugrađane, koji su bili u kontaktu sa obolelim osobama, da se samoizoluju iako nemaju simptome, sačekaju određeni broj dana, a potom da se jave u kovid-ambulantu. Naravno, ukoliko bude bilo potrebe za tim – rekao je gradonačelnik Pajić.

U šabačkoj Opštoj bolnici na lečenju je 115 pacijenata, od kojih je deset sa teškom slikom u respiratornoj jedinici, šest je intubirano na invazivnoj ventilaciji, a dvoje na neinvazivnoj.

– Danas će biti otpuštena beba od mesec dana koja je bila sa majkom u bolnici, jer je hospitalno lečenje završeno. Kada je reč o zdravstvenim radnicima, 17 je obolelo u Opštoj bolnici, 12 u Domu zdravlja i šest u Zavodu za javno zdravlje. Zdravstvena slika je dosta nepovoljna, dosta njih treba da izađe iz izolacije i da se vrati na posao. Osnovni problem je ko će da nas leči u narednom periodu. Mi imamo preveliki broj pacijenata u bolnici i njihova slika nije baš najbolja. Trenutno imamo i 32 obolela učenika i devet nastavnika  – istakao je gradonačelnik.