Вести

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ

10. новембар 2020.

На предлог Штаба за ванредне ситуације, командант штаба и градоначелник Шапца др Александар Пајић донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на подручју града Шапца, због експоненцијалног раста броја заражених у последње две недеље, а у циљу спречавања ширења вируса корона.

-Штаб за ванредне ситуације у Шапцу, закључио је на данашњој седници да испоштује препоруку шабачког Завода за јавно здравље и уведе ванредну ситуацију на територији града. Она данас ступа на снагу, а подразумева проширење обавезних мера којих се грађани морају придржавати. Овим мерама ограничава се радно време угоститељских објеката и ноћних клубова, од 6.00 до 21.00, а рад башта ограничен је до 23.00 часа, без коришћења унутрашњих капацитета објекта. Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, као и организовање свечаности и забавних манифестација. Предшколске установе у обавези су да појачају мере превенције, као и основне, средње и високошколске установе. Забрањено је коришћење базена, спа и Велнес центара за грађане. Фризерски, козметички, салони лепоте, фитнес центри и тeретане морају да имају појачане мере заштите, обавезно је коришћење маски и рукавица. Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката, појачано прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава. Сви званични спортски догађаји даље се одвијају без присуства публике уз појачане мере заштите – рекао је др Пајић.

На подручју Мачванског округа активно је оболело више од 800 особа, од којих је скоро половина на територији града Шапца.

– Бројке су свуда погоршане и неповољне. У последње три недеље значајно је порастао број активно оболелих. Ми смо предложили свим штабовима да уведу ванредну ситуацију на територији округа. Знатно је повећан број хоспитализација у односу на број отпуста. Пажљиво смо пратили епидемиолошку ситуацију и нисмо тек тако дали предлог за увођење ванредне ситуације. Више од 500 особа је оболело за седам дана. Само за последња 24 часа, у Мачванском округу регистровано је 90 позитивних, од чега 50 одсто на територији града Шапца – истакао је в.д. директора Завода за јавно здравље у Шапцу, Бранко Вујковић.