Вести

ПОВЕЋАВА СЕ БРОЈ КОВИД ПОЗИТИВНЕ ДЕЦЕ

14. новембар 2020.

Штаб за ванредне ситуације, на челу са командантом штаба и градоначелником Шапца др Александром Пајићем, одржао је данас састанак у Градској кући. На састанку се разговарало о актуелној епидемиолoшкој ситуацији.

– Епидемиолошка ситуација у Шапцу и даље је изузетно неповољна. Од 98 тестираних у протекла 24 сата, 44 суграђана је позитивно на вируса корона. Што се тиче оболелих здравствених радника, добра вест је да је њихово здравствено стање знатно повољније. Њих деветоро је изашло из кућне изолације – рекао је градоначелник др Александар Пајић и додао да је укупно оболело 15 здравствених радника у шабачкој Општој болници.
– Током протекла 24 часа, ковид је утврђен код још једног здравственог радника у Дому здравља и једног ученика основне школе. У образовним установама укупно је оболело 45 ученика. Јуче је у ковид – амбуланти прегледан 251 пацијент, од чега 47 деце. Молим родитеље да обрате пажњу с ким им се деца друже и долазе у контакт, јер се повећава број прегледа у Служби за здравствену заштиту деце – навео је др Пајић.

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ хоспитализовано је 86 позитивних пацијента, од којих шест са тешком клиничком сликом на респираторној јединици и четири на неинванзивној механичкој вентилацији.

– Радимо на 35 до 40 одсто капацитета. Приметно је повећања броја прегледа у пријемно-тријажној амбуланти, а у претходна 24 сата, забележено их је 30. Врло је значајан податак да је деветоро деце прегледано у истом времену. Повећава се број пи-си-ар тестиране позитивне деце. Током протекла два-три дана, двоје деце је упућено са тешком клиничком сликом у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ – истакао је директор шабачке Опште болнице др Слободан Поповић.

Др Поповић напомиње да је од 25. октобра почео да расте број пацијената у болници, када су прешли бројку од десет и од тада је из дана у дан све већи.

Начелник Комуналне полиције, Борко Јекић, изјавио је да је у дану за нама, контролисано укупно 77 угоститељских и трговинских објеката на подручју Шапца, од којих је за 20 утврђено да нису поштовали мере за спречавање вируса корона. Прекорачења радног времена после 21 сат није било.