Вести

ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВЕ МЕРЕ

24. новембар 2020.

Иако је епидемиолошка ситуација и даље нестабилна, у Шапцу је мањи број оболелих него у већини општина Мачванског округа, оцењено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације, којој су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић, представници здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције.

– Град Шабац је први увео ванредну ситуацију у округу. Све мере које смо предузели, по мишљењу Кризног штаба, почеле су да дају резултате. Током протекла 24 сата у Шапцу је регистровано 65 позитивних особа на корона вирус. То је генерално гледано велики број, али није забрињавајући, јер је реч о пацијентима са лакшом клиничком сликом. У прилог томе сведочи и чињеница, да већ десетак дана имамо 105 особа хоспитализованих у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” и да се тај број не помера – рекао је градоначелник Пајић.

У последња 24 часа у ковид-амбуланти забележен је повећан број првих прегледа. Јуче је прегледано 350 пацијената, што је највећи број до сада. С обзиром на то да су почеле и респираторне инфекције, стручњаци истичу да се већина суграђана из тог разлога јавља на прве прегледе.

– Ситуација у образовним установама је стабилна. Имамо два нова ученика која се налазе на кућном лечењу. Само jедна половина одељења прати онлајн наставу, јер смо имали више једног оболелог ученика. Када је реч о здравственим радницима, имамо 15 оболелих у Општој болници, 11 у Дому здравља и шест у Заводу за јавно здравље. Надамо се њиховом брзом опоравку -истакао је Пајић.

Данас су ступиле на снагу нове епидемиолошке мере које подразумевају краће радно време (до 18 часова) ресторана, кафића, барова, клубова, трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе, као и кладионица. Трговинске радње и све остале делатности раде до 21.00 час.