Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 105. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

2. новембар 2023.

Поводом обeлежавања 105. годишњице од ослобођења Шапца у Првом светском рату, чланови Привременог органа града Шапца Блажа Кнежевић и Владимир Мићић положили су данас венац код споменика палим Шапчанима у ратовима 1912-1918, у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла. Обележавање је започето верским обредом који је служило свештенство Шабачке епархије на челу са епископом шабачким г. Јеротејом, након чега је химну ,,Боже правде” извела Јелена Глигорић из КУД ,,Абрашевић”.

Обраћајући се присутнима, члан Привременог органа Блажа Кнежевић истакао је да данас када обележавамо 105. годишњицу од ослобођења града Шапца у Првом светском рату, као датума који је означио крај највећег страдања нашег града у својој досадашњој историји, осећа потребу да се још једном подсетимо неких историјских чињеница везаних за наш град и наше суграђане од пре равно једног века.

,,Шабац, тај Мали Париз, с краја 19. и почетка 20. века, након Првог светског рата, понео је надимак Српски Верден. Није ово била симболика на још један француски град, него симболика страдања и разарања која је спојила француски Верден и српски Шабац. Тај страшан период у ком је наш град изгубио скоро половину свог прератног становништва, град у ком је након непријатељских офанзива било готово немогуће пронаћи неоштећену зграду, изванредна војничка победа на Церу, град у ком су почињени страшни злочини против цивилног становништва, град и његови суграђани који су управо на овом месту, где данас стојимо, проживели своје највеће страдање … То је у најкраћим, али и најбитнијим цртама, Шабац и његова околина у Првом светском рату”, истакао је Кнежевић и додао да у част обележавања још једне годишњице од завршетка Првог светског рата, град Шабац негује са изразитом пажњом успомену на овај догађај.

,,Као одговорни чланови заједнице, чувајући успомену на жртве које је град поднео у Првом светском рату, негујемо захвалност, сећање и поштoвање, као темељне људске вредности свесни сазнања да све није почело од нас и са нама. У свету који се убрзано мења, сигурни смо да без ових вредности, наша садашњост се чини непотпуном, а будућност неизвесном.

У име свих оних који су своје животе уградили у нашу садашњицу, овим пригодним скупом, одајемо им вечиту захвалност. Слава им”, закључио је Кнежевић.

Венце су положили и представници Војске Србије, Мачванског округа, СУБНОР-а Шабац, СУБНОР-а Богатић и Удружења која негују традиције ослободилачких ратова.