Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИРЕДИО ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ ИЗ ФРАНЦУСКЕ

3. октобар 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић уприличио је пријем у Градској кући за ученике и професоре Средње пољопривредне школе из града Нанта у Француској, који бораве у Шапцу у оквиру пројекта ,,Ерасмус КА2″, а чији је домаћин Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац.

Градоначелник је ученицима и професорима пожелео добродошлицу, изразивши задовољство поводом боравка и ученика и професора из Француске у нашем граду.

,,Шабац и Француска су имали чврсте везе кроз историју и зато ме веома радује да могу да угостим ученике и професоре ове земље. Важно је што постоје овакви пројекти који омогућавају деци из школа истог професионалног опредељења да се упознају, да виде како се учи у другим образовним установама, да упореде своја знања и да се уједно упознају са културом, традицијом, обичајима других народа”, рекао је градоначелник Александар Пајић и нагласио да је ученицима и професорима покушао да приближи културу и историју нашег града, као и да их још једном подсети на вековно пријатељство наша два народа.

,,Оно што је важно је да Шабац није и никада неће заборавити савезништво Француске у Великом рату, као и пријатељство које је ова земља испољила према српском народу у том периоду, зато ће становници ове земље за нас увек бити радо виђени гости. Шабац је град богате традиције, значајног културног и историјског наслеђа којим се поносимо и надам се да ће одавде понети лепе утиске и успомене”, поручио је Пајић.

Флора Мерју, ученица Средње пољопривредне школе из Француске, пренела је своје импресије у вези са посетом граду, истакавши да је овде све другачије него у Француској.

,,Нијансе су у питању, али све се разликује, пре свега у саобраћају, јер никада не знамо да ли ће нас возач аутомобила пропустити да пређемо улицу или ће само наставити да вози. Такође, храна има скроз другачији укус, оно што је код нас слатко овде је слано. Када је реч о животињама на фармама оне су код нас слободне и имају више простора, док су овде везане у боксовима”, рекла је  Флора Мерју.

Ово је трећи Ерасмус плус пројекат који реализује Средња пољопривредна школа из Шапца. До сада су имали размену ученика са Словачком и Грчком.

,,Већ десетак година имамо размену ученика са пољопривредним школама из Француске и она је била ван оквира овог пројекта. Оваква сарадња нам је значајна, јер су наши ученици у прилици да виде како изгледа настава у другим школама и другим земљама, како изгледа пољопривреда у иностранству, као и да науче нешто ново. Надам се да ће, све оно што буду научили, применити у пракси када се врате својим кућама. Ова размена је и куртурна и образовна и историјска, тако да ће се деца упознати са свим оним што је значајно за наш крај. Они ће првенствено обићи Шабац и све оно чиме град може да се похвали у овом тренутку, а потом ће обићи манастире у околини, Истраживачку станици ,,Петница“, као и Фрушку Гору, Нови Сад. Покушаћемо да поред образовног уклопимо и неке друге аспекте које наш крај нуди“, каже директор Средње пољопривредне школе Шабац, Предраг Савић.