Вести

ФИЛМ О СТАНИСЛАВУ ВИНАВЕРУ

3. новембар 2020.

Пуковник у пензији Менто Ментовић, члан Јеврејске општине Београд, снима филм о Станиславу Винаверу, једном од најзначајнијих српских интелектуалаца у 20. веку, рођеном у Шапцу. Ментовић је аутор више документарних филмова и књига из историје јеврејског народа, а у нашем граду планирао је рад на десетак локација везаних за живот и сећање на породицу Винавер.

Господин Ментовић и заменик председника Савеза јеврејских општина Србије Александар Гаон, који је и председник Управног одбора јеврејског културног хуманитарног фонда “Сабитај Буки Финци”, боравили су данас у Шапцу, где су о детаљима новог пројекта разговарали са замеником градоначелника Блажом Кнежевићем, чланом Градског већа за културу Мирољубом Мијушковићем, директорком Библиотеке шабачке Јеленом Подгорац Јовановић и аутором филма “Шабачки Јевреји” Стеваном Маринковићем.

Ерудита, књижевник, преводилац и новинар Станислав Винавер, по многима најевропскији писац у српској култури, рођен је 1. марта 1891. године у Шапцу у угледној јеврејској породици. Његов отац др Аврам Јосиф Винавер био је зачетник радиологије у Србији, а мајка Ружа пијанисткиња.

Основну школу Станислав је завршио у Шапцу, гимназију је учио у Шапцу и у Београду, а на париској Сорбони је студирао математику и физику. Већ тада је постао следбеник филозофских идеја Анрија Бергсона. Његово најпознатије прозно дело је збирка кратких прича „Громобран свемира”, објављена 1921. године, у којој утопијским, научнофантастичним мотивима изражава незадовољство стањем у свету после Првог светског рата и снажну потребу за променом.

Станислав Винавер је преминуо 1. августа 1955. године у Нишкој Бањи, а сахрањен је на београдском Новом гробљу.