Вести

СВЕ ОЗБИЉНИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ

25. новембар 2020.

Епидемиолошка ситуација на територији града Шапца све је озбиљнија, закључено је на данашњем састанку Градског штаба за ванредне ситуације, који је водио градоначелник Шапца др Александар Пајић.

У Шапцу је у последња 24 сата регистрован највећи број оболелих од како је почео трећи талас епидемије. Од укупно 199 тестираних узорака, позитивно је 75 на корона вирус.

– Молим све наше суграђане за максималну озбиљност. Ситуација је из дана у дан све озбиљнија, а болница све пунија. На територији града, укупно је регистровано око 1.400 ковид позитивних и суграђана који су били са њима у контакту. У шабачкој Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” хоспитализовано је 112 пацијената – рекао је градоначелник Пајић и додао да су образовне установе сигурна места јер се поштују све мере превенције.

– Тренутно је активно оболело укупно 27 ученика и девет просветних радника. Имамо заражене три особе које спадају у ненаставно особље. Нама су проблем друга места где се окупља и задржава велики број суграђана. Пошто је време слава, посебно треба повести рачуна о масовним окупљањима у породицама, а то је свако окупљање где је више од пет људи. Зато молим све суграђане за одговорност како бисмо могли да смањимо ризик од заразе – поручио је Пајић.

Директор Опште болнице, др Слободан Поповић каже да је повећан број пацијената који се јављају на преглед у ковид амбуланту Дома здравља.

– Повећан је и број пацијената који се јављају у пријемно-тријажну амбуланту инфективног одељења. Десет пацијената са тешком клиничком сликом, налази се у респираторној јединици, четири су на инвазивној вентилацији-интубирани, пет на неинвазивној. Беба од 29 дана која је ковид позитивна и њена мајка су у стабилном стању. У црвеној зони педијатрије јуче је било 14 пријема. Тај број је већи него претходних дана. Што се тиче здравствених радника, у Општој болници је оболело 17, у Заводу за јавно здравље шест и у Дому здравља 11 – истакао је др Поповић.

Додао је да су оболели најинфективнији два дана пре појаве првог симптома и два дана после, што јасно говори да смо у време када не знамо да смо заражени најинфективнији и тада заразу највише преносимо.

Састанку су присуствовали и директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Слободан Поповић, представница Завода за јавно здравље епидемиолог др Драгана Радојичић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић, начелник Комуналне полиције Борко Јекић и шеф Санитарне инспекције Владан Рашић.