Вести

ДРЖАВА ПОМОГЛА ШАБАЦ СА 300 МИЛИОНА ДИНАРА

20. новембар 2020.

На редовној трећој седници Скупштине града Шапца, која је одржана данас, пред одборницима нашло се 25 тачака дневног реда. Међу најважнијим тачкама које су усвојене нашле су се и Одлука о завршном рачуну буџета града Шапца за 2019. годину, шестомесечни и деветомесечни Извештаји о извршењу буџета града Шапца и Одлука о III ребалансу буџета града Шапца за 2020. годину.

Скупштина града усвојила је Информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа и предлоге ребаланса програма пословања јавних предузећа, као и Одлуку о реализацији буџета у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2020. годину. Усвојен је Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Шапца за 2020. годину. Такође, донета је Одлука о давању сагласности на нацрт анекса јавног уговора за обављање делатности градско – приградског превоза путника.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић саопштио је да је држава Србија одобрила покривање комплетног дефицита града у 2020. години и на томе се нарочито захвалио председнику Србије Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом.

,,Данас је у Шапцу одобрено 300 милиона из текуће буџетске резерве. Обећали смо у кампањи да ћемо имати чврсту и јаку подршку своје државе и то се данас обистинило. Држава је помогла да неуравнотежен буџет и много већи расходи него што су били приходи у 2020. буду покривени из текуће буџетске резерве Републике Србије. То говори и о снажној држави, али и о месту Шапца на мапи Републике Србије. Оно што ћемо ми урадити у наредном периоду је да ћемо планирати уравнотежен буџет за 2021. годину и да нећемо имати потребе за задуживањем града, односно да нећемо користити текућу буџетску резерву за редовно пословање”, истакао је др Пајић.

На Скупштини града било је речи и о покривању непланираних трошкова текућег пословања јавног партнера ,,Дуга” д.о.о. као концесионара у уговору који је потписан са градом.

,,Ви знате да је у претходном периоду, претходни градоначелник хвалио да ће превоз у граду бити оптерећење за буџет у износу од нула динара. У исто време претходни чланови Градског већа донели су одлуку да се на рачун приватног партнера исплати 22,3 милиона. Ми смо у међувремену преговарали и уважавајући пандемију и све околности, пре свега смањен број путника, донели одлуку да на Скупштини града из буџета града исплатимо нешто више од 18 милиона, што је само нулто пословање приватног партнера, односно покривање оних директних трошкова док траје ово ванредно стање”, додао је градоначелник Шапца.

Градоначелник је такође навео да у претходном периоду, из нејасних разлога, радници појединих јавних предузећа који су тражили солидарну помоћ нису били испоштовани.

,,Скупштина града данас је донела одлуку да сви они програми пословања који су данас били у ребалансу, да се запосленима који на то имају право, исплати солидарна помоћ, и наравно да ће она предузећа која данас нису била у ребалансу програма пословања, у наредном периоду остварити ово право. Имамо великих проблема са тужбама радника јер су бахатошћу појединих директора јавних предузећа у претходном периоду дошли у ситуацију да имају велики број тужби и неостварених права радника. Ми ћемо се залагати да сва права радника буду испоштована и да људи добију новац којим им припада” казао је др Пајић.

На седници Скупштине града Шапца, одборници су минутом ћутања одали почаст преминулом патријарху Иринеју.