Вести

У СРЕДУ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ПОРОДИЦЕ СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ И РЕТКИМ БОЛЕСТИМА

13. новембар 2023.

Поводом почетка пружања нове услуге Саветовалиште за породице са децом са сметњама у развоју и ретким болестима, данас је у Градској кући, одржана конференција за новинаре, где је представљена ова услуга коју ће Град Шабац пружати својим корисницима.

На конференцији су говорили, председник Привременог органа града Шапца, др Александар Пајић и координатор Саветовалишта, Мина Мијаиловић.

Циљ је да се кроз разговоре са родитељима деце са сметњама у развоју и деце која су оболела од тешких и ретких болести, сагледају потребе ових породица. Да се на основу потреба утврде нове и унапреде постојеће мере подршке, како Града, тако и средстава које је определила Република Србија.

,,Саветовалиште је замишљено као место размене искустава и информација у вези са правима из области образовања, социјалне и здравствене заштите, a у циљу унапређења квалитета живота деце са сметњама у развоју и оболеле од тешких и ретких болести. Саветовалиште почиње са радом у среду, 15. новембра и њиме ће координирати Мина Мијаиловић ,,Мама ратница”. То је жена која је на свом личном вишегодишњем искуству у борби за лечење свог сина започела борбе за побољшање квалитета живота особа са ретким болестима. Позивам све породице да се јаве у Саветовалиште које ће радити сваке среде од 9 до 12 часова, у канцеларији Градске управе града Шапца (на другом спрату)”, рекао је Александар Пајић и подсетио да је Град Шабац у буџету за 2023. годину, определио 5 милиона динара за лечење деце од ретких и тешких болести.

,,Важно нам је да омогућимо родитељима да лече своју децу и да породице оболелих знају да нису сами да је Град Шабац уз њих. Наставићемо са истим мерама и у наредној години”, поручио је Пајић.

Координатор Саветовалишта, Мина Мијаиловић, истакла је да је Саветовалиште формирано како би Град Шабац пружио помоћ родитељима деце са тешким и ретким болестима и деци која се лече у иностранству. Она је рекла да би, као мајка детета које има ретку болест и које се већ 5 година успешно лечи у иностранству, волела да је овако нешто постојало у време када је она кренула на тај пут и када јој је прва препрека била недоступност информација.

,,Пружање адекватних информација породицама веома је значајна када су испред њих велики животни изазови и када морају да нађу пут до решења неког проблема. На располагању смо за сваки вид сарадње са породицама како би се ови циљеви остварили и отвориле нове теме за рад и унапређење. Саслушаћемо проблем сваког родитеља како би се приближили сваком проблему и проналажењу решења. Само лечење јесте најважнији, али не и једини део пута до опоравка или квалитетнијег живота детета. Ниједно дете које пролази кроз било какво лечење, на пола овог пута не сме остати само. Тамо где медицина заврши, заједница мора да настави. Сарађиваћемо и са локалним удружењима како би заједно помогли на најбољи могући начин”, истакла је Мијаиловић.