Vesti

ZDRAVSTVENI SISTEM SPREMAN ZA BORBU PROTIV KORONE

5. novembar 2020.

Odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u gradu, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, rekao je da je ona i dalje vrlo nestabilna.

– Na teritoriji grada Šapca, u protekla 24 sata, testirani su uzorci 94 osobe, od kojih je 38 pozitivno na virus korona. Aktivno je obolelo 309 slučajeva, a u izolaciji se nalaze 323 kontakta. U osnovnim i srednjim školama obolelo je ukupno 25 učenika i 11 profesora. Dva odeljenja su prešla na onlajn nastavu, jer su imala po dva kovid pozitivna učenika. Sve ostalo su pojedinačni slučajevi. Situacija u školama je stabilna i pod maksimalnom kontrolom – istakao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić, na konferenciji Štaba za vanredne situacije i dodao da kada je reč o zdravstvenim ustanovama stanje je nepromenjeno.

Gradonačelnik je naveo da je u Opštoj bolnici obolelo 20 zdravstvenih radnika i četiri u Domu zdravlja.

– Hospitalizovano je ukupno 36 pacijenata, od kojih 33 sa srednje teškom kliničkom slikom, dok se troje pacijenata sa teškom nalazi u respiratornoj jedinici, nisu na respiratoru i njihovo stanje je pod kontrolom – dodao je gradonačelnik Pajić.

Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović kaže da je starosna struktura hospitalizovanih od 20 do 80 godina.

-Trend koji je bio u startu da oboljevaju mlađi pacijenti, kako raste broj zaraženih polako se menja. Došli smo u situaciju da svaki prolaznik može da bude potencijalno zarazan.
Mi smo u drugom talasu imali ukupno 850 hospitalizovanih pacijenata, sa srednje teškom kliničkom slikom. U julu je bilo 320 osoba na bolničkom lečenju. Prošli smo kroz težak period, koji nas je stavio na ozbiljan test, i mislim da smo ga položili. Ulazimo u treći talas sa dosta više znanja i iskustva. Naš zdravstveni sistem je spreman da izdrži sve izazove – rekao je dr Popović.

Predstavnik Odeljenja komunalne policije, Aleksandar Mićić najavio je za vikend pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata, kada se očekuje veći broj gostiju.

-Pripadnici Odeljenja komunalne policije u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom, sačinili su tokom proteklog vikenda šest zapisnika y ugostiteljskom objektu, gde nisu ispoštovane mere ograničenja broja gostiju, socijalne distance i nošenja maski. Posle intezivne kontrole, nakon vikenda, situacija se drastično popravila čak 80 odsto – kazao je Mićić.

Broj kanistera sa dezinfekcionim sredstvima na teritoriji grada povećan je sa 10 na 23 mesta, a sutra će biti isporučeni u 30 sela. Takođe, predsednici mesnih zajednica dobiće po pet doza kako bi mogli da dopune kanistere kada se isprazne. Čišćenje ulica dezinfekcionim sredstvima počinje za dva dana, najverovatnije u subotu.