Vesti

UVEDENA VANREDNA SITUACIJA I U POCERSKOM PRIČINOVIĆU

3. jun 2023.

Štab za vanredne situacije doneo je danas odluku o uvođenju vanredne situacije u još jednoj mesnoj zajednici na teritoriji grada Šapca, u Pocerskom Pričinoviću, zbog velike količine padavina tokom prethodne noći i izlivanja kanala, čime je naneta šteta okolnim domaćinstvima.

Obilne kišne padavine dovele su do prodora velike količine vode sa okolnih njiva kod restorana ,,Gavrilović” u Pocerskom Pričinoviću, gde je kroz dvorište pomenutog objekta i susednih kuća voda izašla na put, prekinula saobraćajnu komunikaciju i napravila veliki problem u Ulici Kosovskih junaka. Vatrogasno-spasilačke jedinice izašle su odmah na teren, saobraćajna policija, kao i nadležne službe Gradskog štaba. Dostavljene su vreće sa peskom koje su građani postavljali za odbranu objekata.

Jutros su vatrogasno-spasilačke jedinice zajedno sa članovima Štaba radile na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava u Pocerskom Pričinoviću, a odmah je počelo i čišćenje prostorija. Dodatno su dostavljeni džakovi za odbranu od poplava u slučaju da dođe do ponovnog izlivanja Mamutovog potoka. Ekipe JP ,,Infrastruktura-Šabac” proveravale su ispravnost propusta na kanalskoj mreži i obavljale procenu mogućnosti rada na proširenju kanalske mreže. Istovremeno ogromna količina vode iz putnog kanala u Jevremovcu napravila je materijalnu štetu u više domaćinstava u Pocerskoj ulici. Po nalogu Štaba poslata je ekipa VD ,,Sava”, koja je prokopavanjem kanala preusmerila vodu prema starom strelištu, čime je sprečeno ugrožavanje većeg broja domaćinstava. U ovoj mesnoj zajednici počelo je saniranje domaćinstava koja su zahvaćena poplavnim talasom. Takođe, dostavljena je i određena količina vreća napunjenih peskom.

Mesnoj zajednici Gornja Vranjska dostavljeni su uređaji za isušivanje vlage iz potopljenih objekata. Iseljeno stanovništvo i dalje se nalazi u prihvatnom centru ,,Humano srce” i za njih je obezbeđena odeća, topli obrok, sredstva za higijenu i psihološko-socijalna podrška.

Podsećamo da je u sredu uvedena vanredna situacija u 18 mesnih zajednica na teritoriji grada, u kojima se situacija stabilizuje, a intenzivno se radi na otklanjanju posledica nepogoda.

Štab za vanredne situacije je u stalnom dežurstvu, svi članovi su angažovani na aktivnostima otklanjanja posledica, kao i praćenju stanja na svim vodotocima, kako prvog, tako i drugog reda.