Вести

УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И У ПОЦЕРСКОМ ПРИЧИНОВИЋУ

3. јун 2023.

Штаб за ванредне ситуације донео је данас одлуку о увођењу ванредне ситуације у још једној месној заједници на територији града Шапца, у Поцерском Причиновићу, због велике количине падавина током претходне ноћи и изливања канала, чиме је нанета штета околним домаћинствима.

Обилне кишне падавине довеле су до продора велике количине воде са околних њива код ресторана ,,Гавриловић” у Поцерском Причиновићу, где је кроз двориште поменутог објекта и суседних кућа вода изашла на пут, прекинула саобраћајну комуникацију и направила велики проблем у Улици Косовских јунака. Ватрогасно-спасилачке јединице изашле су одмах на терен, саобраћајна полиција, као и надлежне службе Градског штаба. Достављене су вреће са песком које су грађани постављали за одбрану објеката.

Јутрос су ватрогасно-спасилачке јединице заједно са члановима Штаба радиле на испумпавању воде из подрумских просторија угрожених домаћинстава у Поцерском Причиновићу, а одмах је почело и чишћење просторија. Додатно су достављени џакови за одбрану од поплава у случају да дође до поновног изливања Мамутовог потока. Екипе ЈП ,,Инфраструктура-Шабац” проверавале су исправност пропуста на каналској мрежи и обављале процену могућности рада на проширењу каналске мреже. Истовремено огромна количина воде из путног канала у Јевремовцу направила је материјалну штету у више домаћинстава у Поцерској улици. По налогу Штаба послата је екипа ВД ,,Сава”, која је прокопавањем канала преусмерила воду према старом стрелишту, чиме је спречено угрожавање већег броја домаћинстава. У овој месној заједници почело је санирање домаћинстава која су захваћена поплавним таласом. Такође, достављена је и одређена количина врећа напуњених песком.

Месној заједници Горња Врањска достављени су уређаји за исушивање влаге из потопљених објеката. Исељено становништво и даље се налази у прихватном центру ,,Хумано срце” и за њих је обезбеђена одећа, топли оброк, средства за хигијену и психолошко-социјална подршка.

Подсећамо да је у среду уведена ванредна ситуација у 18 месних заједница на територији града, у којима се ситуација стабилизује, а интензивно се ради на отклањању последица непогода.

Штаб за ванредне ситуације је у сталном дежурству, сви чланови су ангажовани на активностима отклањања последица, као и праћењу стања на свим водотоцима, како првог, тако и другог реда.