Vesti

URUČENI KLJUČEVI 25 STANOVA ZA IZBEGLIČKE PORODICE BIH I HRVATSKE

22. decembar 2022.

Na osnovu Sporazuma o donaciji zaključenog između Razvoje banke Saveta Evrope i Republike Srbije, a u okviru Regionalnog stambenog programa – Potprojekat 2, danas su uručeni ključevi od 25 stanova u Ulici Zeke Buljubaše 46v u Šapcu, izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ukupna bruto površina zgrade je 1584 m2. Stanovi su veličine 30 do 68 m2 u zavisnosti od broja članova domaćinstava, a finansirani su iz donatorskih sredstava Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Razvojne banke Saveta Evrope.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Mirjana Maksimović, otpravik poslova ambasade Kraljevine Norveške u Republici Srbiji Elen Stie, šef Razvojne saradnje ambasade Švajcarske u Republici Srbiji Ričard Koli, predstavnica OEBS-a Jadranka Mašić Pavlović i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević.

,,Tokom ratnih devedesetih godina kroz grad Šabac je prošlo 17.000 izbeglica. Danas, posle toliko godina od napuštanja rodnih kuća, uz pomoć Vlade Republike Srbije, Komesarijata za izbeglice i migracije, međunarodne donatorske zajednice i glavnog donatora Evropske unije rešavamo stambeno pitanje za 25 porodica. Grad Šabac je obezbedio zemljište za izgradnju objekta. Nakon izgradnje, zgrada je priključena na komunalnu infrastrukturu. Uredili smo i zelene površine oko zgrade i izgradili odgovarajući broj parking mesta. Izgradnjom i useljenjem ovog stambenog objekta, uz dve stambene zgrade, takođe namenjene stambenom zbrinjavanju izbegličkih porodica koje su useljene u prethodnom periodu, rešeno je jedno od najvažnijih životnih pitanja ovih porodica. Ponosan sam na ovaj projekat, koji će svima nama koji smo učestvovali u njemu, služiti za primer kako zajedničkim snagama možemo da uradimo dobre stvari u rešavanju izbegličkih pitanja“, izjavio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i zahvalio se porodicama na strpljenju i čestitao im na rešenju stambenog pitanja.

Prema rečima komesarke za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataše Stanisavljević, cilj Regionalnog stambenog programa u Srbiji je da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroženijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.

,,Komesarijat za izbeglice i migracije je mnogo uradio u pružanju pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima. Naravno, najznačajniji rezultati su u vezi sa stambenim zbrinjavanjem, u okviru ovog programa korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 6.869 stambenih rešenja, a kada govorimo o Šapcu ukupna podrška što kroz budžetska sredstva što putem donatorskih sredstava pružena je za ukupno 487 porodica, od toga stambena rešenja su uručena za 350 porodica,ekonomski su osnažene 137 porodica, a u okviru regionalnog stambenog programa je uručeno 87 stambenih rešenja“, istakla je Nataša Stanisavljević.