Вести

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 25 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ БИХ И ХРВАТСКЕ

22. децембар 2022.

На основу Споразума о донацији закљученог између Развоје банке Савета Европе и Републике Србије, а у оквиру Регионалног стамбеног програма – Потпројекат 2, данас су уручени кључеви од 25 станова у Улици Зеке Буљубаше 46в у Шапцу, избeгличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Укупна бруто површина зграде је 1584 м2. Станови су величине 30 до 68 м2 у зависности од броја чланова домаћинстава, а финансирани су из донаторских средстава Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Развојне банке Савета Европе.

Догађају су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, представница Делегације Европске уније у Србији Мирјана Максимовић, отправик послова амбасаде Краљевине Норвешке у Републици Србији Елен Стие, шеф Развојне сарадње амбасаде Швајцарске у Републици Србији Ричард Коли, представница ОЕБС-а Јадранка Машић Павловић и директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.

,,Током ратних деведесетих година кроз град Шабац је прошло 17.000 избеглица. Данас, после толико година од напуштања родних кућа, уз помоћ Владе Републике Србије, Комесаријата за избеглице и миграције, међународне донаторске заједнице и главног донатора Европске уније решавамо стамбено питање за 25 породица. Град Шабац је обезбедио земљиште за изградњу објекта. Након изградње, зграда је прикључена на комуналну инфраструктуру. Уредили смо и зелене површине око зграде и изградили одговарајући број паркинг места. Изградњом и усељењем овог стамбеног објекта, уз две стамбене зграде, такође намењене стамбеном збрињавању избегличких породица које су усељене у претходном периоду, решено је једно од најважнијих животних питања ових породица. Поносан сам на овај пројекат, који ће свима нама који смо учествовали у њему, служити за пример како заједничким снагама можемо да урадимо добре ствари у решавању избегличких питања“, изјавио је градоначелник Шапца др Александар Пајић и захвалио се породицама на стрпљењу и честитао им на решењу стамбеног питања.

Према речима комесарке за избеглице и миграције Републике Србије, Наташе Станисављевић, циљ Регионалног стамбеног програма у Србији је да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 најугроженијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица.

,,Комесаријат за избеглице и миграције је много урадио у пружању помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима. Наравно, најзначајнији резултати су у вези са стамбеним збрињавањем, у оквиру овог програма корисницима је до сада додељено укупно 6.869 стамбених решења, а када говоримо о Шапцу укупна подршка што кроз буџетска средства што путем донаторских средстава пружена је за укупно 487 породица, од тога стамбена решења су уручена за 350 породица,економски су оснажене 137 породица, а у оквиру регионалног стамбеног програма је уручено 87 стамбених решења“, истакла је Наташа Станисављевић.