Vesti

UČENICI ČETVRTIH RAZREDA IZ ZMINJAKA I PETLOVAČE OBIŠLI STALNU MUZEJSKU POSTAVKU NA MIŠARU

17. oktobar 2023.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je Muzej na Mišaru i tom prilikom pozdravio učenike četvrtih razreda OŠ ,,Jovan Cvijić” iz Zminjaka i Petlovače, koji su došli u organizaciji Grada sa svojim učiteljima da obiđu stalnu muzejsku postavku posvećenu Boju na Mišaru. Njih je kroz postavku proveo viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković.
,,Nova muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru, na najbolji način predstavlja značaj i ulogu Karađorđa i mišarskih junaka u jednom od najznačajnijih događaja Prvog srpskog ustanka. Otvorena za publiku u avgustu mesecu, postavka kroz savremeni muzeološki pristup i stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja u Šapcu, pruža priliku svima da se upoznaju i prošire znanje o ovom događaju. Poseta učenika osnovnih škola ovoj muzeološkoj postavci jedan je od naših prioriteta. Njihovo upoznavanje sa događajem koji je oblikovao modernu srpsku državu, danas je mnogo jednostavnije sa novom postavkom”, rekao je gradonačelnik Pajić.
S obzirom na to da je mesec oktobar,
posvećen starijim osobama,
planom Narodnog muzeja predviđeno je da poslednja sedmica bude posvećena  najstarijima.
,,Za njih je obezbeđen besplatan ulaz i stručno vođenje u periodu od 23. do 31. oktobra. Kako je Grad Šabac starijima od 65 godina već obezbedio besplatan javni prevoz, siguran sam da će i ovaj lep gest Narodnog muzeja, naići na odobravanje među našim najstarijim sugrađanima. Jedan od naših ciljeva jeste promocija obrazovanja, nauke i kulture. Siguran sam da je nova stalna muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru značajan iskorak u tom pravcu”, podvukao je gradonačelnik.
Do sada je oko 1000 učenika šabačkih osnovnih škola posetilo ovaj muzej. Priliku da u organizaciji Grada Šapca obiđu muzejsku postavku posvećenu Boju na Mišaru imali su učenici četvrtih razreda, kako matičnih škola tako i njihovih izdvojenih odeljenja.
,,Mišar je veoma bitan za kulturu sećanja. Predstavlja simbolično mesto junaštva Karađorđa Petrovića i mišarskih junaka, i drugih vojvoda poput Miloša Obrenovića i Pop Luke Lazarevića koji su stali na branik slobode srpskoga naroda. Zato i treba da se sećemo njihovog junaštva i nastojimo da negujemo kulturu sećanja. Kroz novu muzejsku postavku Boj na Mišaru, pokušavam da kao kustos šabačkog Muzeja dočaram deci na najbolji mogući način, da je neko morao da plati najskuplju cenu i položi svoj život da bismo mi danas uživali slobodu. Verujem da nova stalna postavka na Mišaru dočarava tu celu simboliku i priča priču o junaštvu na mišarskom polju i šancu, dok deca odavde odlaze sa jednim novim saznanjem. Siguran sam da posle ove posete imaju želju i da pročitaju pesmu ,,Poletela dva vrana gavrana”. Takođe i njihovi učitelji mogu na najbolji mogući način vrlo lako i jednostavno da im dočaraju celu priču o Boju na Mišaru”, rekao je viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković.