Vesti

U ŠAPCU SVE VIŠE MLADIH OBOLELIH OD KORONE

24. decembar 2020.
U poslednja tri dana epidemiološka situacija i dalje je nestabilna, ali je povoljnija. Na području grada Šapca tokom protekla 72 sata registrovano je 297 pozitivnih osoba na korona virus, saopšteno je na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije.
– U poslednja 24 sata u Šapcu je potvrđeno 90 obolelih osoba. Najviše oboljevaju osobe od 50 do 64 godine. Sve veći je broj mlađih od 20 do 30 godina, što je malo zabrinjavajuće. Ne znamo da li je druženje u pitanju, ili pak porodični kontakti. Šabac je po stopi oboljevanja, odnosno broju obolelih na 100.000 stanovnika u okrugu i dalje na četvrtom mestu, ispred su Bogatić, Koceljeva i Ljubovija – istakla je dr Dragana Radojčić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje i dodala da imaju dosta obolelih zdravstvenih radnika.
– Oni ostaju duže u izolaciji, zbog svog zdravstvenog stanja, to jeste ne počinju odmah da rade posle 14 dana, što nam je mali problem, ali uprkos tome sve funkcioniše normalno -dodala je dr Radojčić.
U šabačkoj Opštoj bolnici ,,Dr Laza K. Lazarević” hospitalitovano je 187 pacijenata. U poslednja 24 sata bilo je 11 otpusta. Nažalost tri pacijenta su preminula. U intezivnoj jedinici nalazi se 12 osoba, od kojih je 11 na respiratoru, pet je intubitano, a na neinvazivnoj ventilaciji je šestoro.
U poslednja dva dana pregledano je ispod 400 osoba u kovid-ambulanti, što je u odnosu na prethodnu nedelju blagi pad, jer je svakodnevno bilo preko 400. Juče je bilo 383 pregleda, od tog broja 188 su prvi pregledi i 195 kontrolni.
– Prethodnog dana smo imali 363, od kojih 149 prvih, a 214 kontrolnih. Smanjen je broj kako ukupnih pregleda, tako i prvih, što je dobra vest. Veći je broj kontrolnih pregleda. Naši sugrađani polako izlaze iz izolacije, ali nema mesta opuštanju. Moramo se pridržavati svih epidemioloških mera – navela je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić”.
Dr Stanković apleovala je na sugrađane da obrate pažnju na simptome koji su prisutni, jer se često dešava da se posle osmog do desetog dana pojavi skok temperature kod pacijenta, što je alarmantan znak. Poručila je da bi trebalo odmah da se jave u kovid ambulantu na pregled.
-To su temperature preko 38 i 39 stepeni, pogoršanje postojećih simptoma. Ovo je dovoljan pokazatelj. Od toga se najčešće razvija pneumonija, ili se početna pogoršava. Apelujem da se jave da ne sede kod kuće, bez obzira što su bili na prvom pregledu i što tada nije bilo pneumonije, jer se ona može razviti tih dana. U kovid ambulanti pri Službi za zaštitu dece imamo takođe pad broja pregleda. Prethodnih nedelja smo imali više od 60-70, a poslednjih dana imamo oko 30 do 40. Reč je uglavnom o prvim pregledima – kazala je dr Stanković.