Вести

У ШАПЦУ СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ

24. децембар 2020.
У последња три дана епидемиолошка ситуација и даље је нестабилна, али је повољнија. На подручју града Шапца током протекла 72 сата регистровано је 297 позитивних особа на корона вирус, саопштено је на данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације.
– У последња 24 сата у Шапцу је потврђено 90 оболелих особа. Највише обољевају особе од 50 до 64 године. Све већи је број млађих од 20 до 30 година, што је мало забрињавајуће. Не знамо да ли је дружење у питању, или пак породични контакти. Шабац је по стопи обољевања, односно броју оболелих на 100.000 становника у округу и даље на четвртом месту, испред су Богатић, Коцељева и Љубовија – истакла је др Драгана Радојчић, епидемиолог Завода за јавно здравље и додала да имају доста оболелих здравствених радника.
– Они остају дуже у изолацији, због свог здравственог стања, то јесте не почињу одмах да раде после 14 дана, што нам је мали проблем, али упркос томе све функционише нормално -додала је др Радојчић.
У шабачкој Општој болници ,,Др Лаза К. Лазаревић” хоспиталитовано је 187 пацијената. У последња 24 сата било је 11 отпуста. Нажалост три пацијента су преминула. У интезивној јединици налази се 12 особа, од којих је 11 на респиратору, пет је интубитано, а на неинвазивној вентилацији је шесторо.
У последња два дана прегледано је испод 400 особа у ковид-амбуланти, што је у односу на претходну недељу благи пад, јер је свакодневно било преко 400. Јуче је било 383 прегледа, од тог броја 188 су први прегледи и 195 контролни.
– Претходног дана смо имали 363, од којих 149 првих, а 214 контролних. Смањен је број како укупних прегледа, тако и првих, што је добра вест. Већи је број контролних прегледа. Наши суграђани полако излазе из изолације, али нема места опуштању. Морамо се придржавати свих епидемиолошких мера – навела је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља ,,Др Драга Љочић”.
Др Станковић аплеовала је на суграђане да обрате пажњу на симптоме који су присутни, јер се често дешава да се после осмог до десетог дана појави скок температуре код пацијента, што је алармантан знак. Поручила је да би требало одмах да се јаве у ковид амбуланту на преглед.
-То су температуре преко 38 и 39 степени, погоршање постојећих симптома. Ово је довољан показатељ. Од тога се најчешће развија пнеумонија, или се почетна погоршава. Апелујем да се јаве да не седе код куће, без обзира што су били на првом прегледу и што тада није било пнеумоније, јер се она може развити тих дана. У ковид амбуланти при Служби за заштиту деце имамо такође пад броја прегледа. Претходних недеља смо имали више од 60-70, а последњих дана имамо око 30 до 40. Реч је углавном о првим прегледима – казала је др Станковић.