Vesti

U ŠAPCU PROMOVISAN PROJEKAT ,,O-DVA-JA-MO”

22. mart 2023.

Danas je na Trgu šabačkih žrtava promovisan projekat za primarnu separaciju otpada ,,O-dva-ja-mo” koji Grad Šabac aktivno sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske. Projekat se odvija u četiri regiona u Srbiji i ima za cilj recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama i stopa reciklaže povećala na 15 odsto u naredne dve godine.

,,Šabac je jedan od 17 gradova i opština u kom je pokrenut ovaj projekat i zato je veoma važno da što veći broj ljudi upoznamo sa postupkom primarne separacije otpada, da što više građana počne da odvaja otpad, kako bi se što više otpada recikliralo. Zahvaljujući EU i Ministarstvu zaštite životne sredine kroz ovaj projekat dobili smo vrednu komunalnu opremu, nove plave kante i kontejnere koji će služiti za odlaganje tzv. ,,suvog otpada” tj. papira, plastike i metala i žute kontejnere u koje se odlaže staklena ambalaža. Svima nam je bitna zaštita životne sredine, da živimo u čistom, uređenom, zdravom gradu i na nama je da li ćemo u ovom projektu napraviti značajne pomake”, izjavio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je danas prisustvovao promociji ovog projekta i pozvao sugrađane da zajedno učestvuju u ovom projektu, da počnu da odvajaju i recikliraju otpad i na taj način zaštite našu životnu sredinu.

Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, rekao je da je kroz projekat ,,O-dva-ja-mo” nabavljeno više od 26 kamiona oko 90 000 kanti i kontejnera.

,,Kada je reč o Šapcu nabavljeno je blizu 13 000 kanti za odvajanje otpada i blizu 400 kontejnera različite namene, ali i dva kamiona za transport otpada. Ovo je pilot projekat i samo jedan u nizu koji ćemo zajedno sa Gradom Šapcem sprovoditi u cilju zaštite životne sredine”, izjavio je Čarkić.

Promociji projekta prisustvovao je i programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Delegacije EU, Antoan Avinjon, koji je istakao da je održavanje deponija i njihova sanacija veoma skupa, te je bolje i praktičnije da ih bude manje.

 Učenici Osnovne škole ,,Laza K. Lazarević” kroz dramski igrokaz  ,,Recikliraj i ne foliraj” predstavili su značaj reciklaže i očuvanje planete zemlje.

Priređena je i izložba na temu reciklaže u organizaciji PU ,,Naše dete”.