Вести

У ШАПЦУ ПРОМОВИСАН ПРОЈЕКАТ ,,О-ДВА-ЈА-МО”

22. март 2023.

Данас је на Тргу шабачких жртава промовисан пројекат за примарну сепарацију отпада ,,О-два-ја-мо” који Град Шабац активно спроводи уз подршку Министарства заштите животне средине, Европске уније и Амбасаде Краљевине Шведске. Пројекат се одвија у четири региона у Србији и има за циљ рециклирање дела отпада који се ствара у домаћинствима, како би се на тај начин смањиле количине које завршавају на депонијама и стопа рециклаже повећала на 15 одсто у наредне две године.

,,Шабац је један од 17 градова и општина у ком је покренут овај пројекат и зато је веома важно да што већи број људи упознамо са поступком примарне сепарације отпада, да што више грађана почне да одваја отпад, како би се што више отпада рециклирало. Захваљујући ЕУ и Министарству заштите животне средине кроз овај пројекат добили смо вредну комуналну опрему, нове плаве канте и контејнере који ће служити за одлагање тзв. ,,сувог отпада” тј. папира, пластике и метала и жуте контејнере у које се одлаже стаклена амбалажа. Свима нам је битна заштита животне средине, да живимо у чистом, уређеном, здравом граду и на нама је да ли ћемо у овом пројекту направити значајне помаке”, изјавио је градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је данас присуствовао промоцији овог пројекта и позвао суграђане да заједно учествују у овом пројекту, да почну да одвајају и рециклирају отпад и на тај начин заштите нашу животну средину.

Душaн Чаркић, помоћник министра заштите животне средине, рекао је да је кроз пројекат ,,О-два-ја-мо” набављено више од 26 камиона и око 90 000 канти и контејнера.

,,Када је реч о Шапцу набављено је близу 13 000 канти за одвајање отпада и близу 400 контејнера различите намене, али и два камиона за транспорт отпада. Ово је пилот пројекат и само један у низу који ћемо заједно са Градом Шапцем спроводити у циљу заштите животне средине”, изјавио је Чаркић.

Промоцији пројекта присуствовао је и програмски менаџер за животну средину и борбу против климатских промена Делегације ЕУ, Антоан Авињон, који је истакао да је одржавање депонија и њихова санација веома скупа, те је боље и практичније да их буде мање.

 Ученици Основне школе ,,Лаза К. Лазаревић” кроз драмски игроказ  ,,Рециклирај и не фолирај” представили су значај рециклаже и очување планете земље.

Приређена је и изложба на тему рециклаже у организацији ПУ ,,Наше дете”.