Vesti

U ŠAPCU POSTAVLJENA NAJSAVREMENIJA AUTOMATSKA MERNA STANICA ZA MONITORING KVALITETA VAZDUHA

27. jun 2023.

Kod Vatrogasne stanice u Šapcu, u Pop Lukinoj Ulici, postavljena je nova automatska merna stanica za monitoring kvaliteta vazduha, na osnovu koje će građani Šapca u svakom trenutku znati kakav je kvalitet vazduha u gradu. Poluautomatska merna stanica za merenje PM čestica postavljena je na Čaviću, a novi sempleri u Benskoj bari. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je ovo trenutno najmodernija merna stanica koja je instalirana na teritoriji Republike Srbije.

,,Naši sugrađani će od prvog avgusta moći da prate stanje vazduha putem računara, na zvaničnom sajtu grada ili na platformi na kojoj će biti dostupne sve relevantne informacije. Rezultati merenja, koje će ova stanica obavljati, biće dostupni u realnom vremenu, što je za naše sugrađane i najbitnije. Siguran sam da će ova merna stanica doprineti boljoj informisanosti svih građana Šapca o temi koja je od izuzetnog značaja za zdravlje i život svih nas, a stručnjacima će omogućiti da lokalizuju izvore zagađenja kako bismo kao Grad reagovali na vreme. U poslednje dve i po godine, zajedno sa svojom državom i Ministarstvom zaštite životne sredine, trudimo se da kroz brojne projekte utičemo na poboljšanje uslova životne sredine i ekološke svesti u gradu. Poslednji odobren projekat, u koji će biti uloženo 193 miliona dinara i koji će zajedno realizovati Grad Šabac i Ministarstvo, a tiče se sanacije deponije ,,Dudara“, napraviće još značajniji iskorak u ovoj oblasti, na zadovoljstvo svih građana Šapca”, istakao je Pajić.

Zavod za javno zdravlje Šabac, kao referentna ustanova, izveštavaće i dalje o kvalitetu vazduha u gradu, ali sada u realnom vremenu. Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković pozvao je sve građane da se jave na konkurs koji će biti raspisan tokom sledeće nedelje za idejno rešenje portala Šabac eko. Očekuje se da portal i aplikacija u punom kapacitetu građanima budu dostupni od 1. avgusta, kada će početi izveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

,,Projekat unapređenja monitoringa kvaliteta vazduha, koji je Zavod za javno zdravlje izradio 2021. godine je podrazumevao, osim automatske merne stanice, i realizaciju nekih novih mernih mesta, kao što je merno mesto na Čaviću i Benskoj bari. Ovo će omogućiti stručnjacima da bolje lokalizuju izvore zagađenja i da u skladu sa tim Grad može da preduzima dalje korake u realizaciji i poboljšanju energetske efikasnosti, ozelenjavanja, ali i isključenja fosilnih goriva u onim delovima grada gde je to zagađenje dominantno. Najvažniji iskorak je u brzini izveštavanja”, istakao je dr Branko Vujković.