Вести

У ШАПЦУ ПОСТАВЉЕНА НАЈСАВРЕМЕНИЈА АУТОМАТСКА МЕРНА СТАНИЦА ЗА МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

27. јун 2023.

Kод Ватрогасне станице у Шапцу, у Поп Лукиној Улици, постављена је нова аутоматска мерна станица за мониторинг квалитета ваздуха, на основу које ће грађани Шапца у сваком тренутку знати какав је квалитет ваздуха у граду. Полуаутоматска мерна станица за мерење ПМ честица постављена је на Чавићу, а нови семплери у Бенској бари. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је ово тренутно најмодернија мерна станица која је инсталирана на територији Републике Србије.

,,Наши суграђани ће од првог августа моћи да прате стање ваздуха путем рачунара, на званичном сајту града или на платформи на којој ће бити доступне све релевантне информације. Резултати мерења, којe ће ова станица обављати, биће доступни у реалном времену, што је за наше суграђане и најбитније. Сигуран сам да ће ова мерна станица допринети бољој информисаности свих грађана Шапца о теми која је од изузетног значаја за здравље и живот свих нас, а стручњацима ће омогућити да локализују изворе загађења како бисмо као Град реаговали на време. У последње две и по године, заједно са својом државом и Министарством заштите животне средине, трудимо се да кроз бројне пројекте утичемо на побољшање услова животне средине и еколошке свести у граду. Последњи одобрен пројекат, у који ће бити уложено 193 милиона динара и који ће заједно реализовати Град Шабац и Министарство, а тиче се санације депоније ,,Дудара“, направиће још значајнији искорак у овој области, на задовољство свих грађана Шапца”, истакао је Пајић.

Завод за јавно здравље Шабац, као референтна установа, извештаваће и даље о квалитету ваздуха у граду, али сада у реалном времену. Директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић позвао је све грађане да се јаве на конкурс који ће бити расписан током следеће недеље за идејно решење портала Шабац еко. Очекује се да портал и апликација у пуном капацитету грађанима буду доступни од 1. августа, када ће почети извештавање о квалитету ваздуха у реалном времену.

,,Пројекат унапређења мониторинга квалитета ваздуха, који је Завод за јавно здравље израдио 2021. године је подразумевао, осим аутоматске мерне станице, и реализацију неких нових мерних места, као што је мерно место на Чавићу и Бенској бари. Ово ће омогућити стручњацима да боље локализују изворе загађења и да у складу са тим Град може да предузима даље кораке у реализацији и побољшању енергетске ефикасности, озелењавања, али и искључења фосилних горива у оним деловима града где је то загађење доминантно. Најважнији искорак је у брзини извештавања”, истакао је др Бранко Вујковић.