Vesti

U ŠAPCU OTVORENA IZLOŽBA ,,MEDIALA“

9. decembar 2023.

U Narodnom muzeju u Šapcu danas je otvorena izložba pod nazivom ,,Mediala“ koja obuhvata neka od najznačajnijih dela predstavnika i osnivača srpske grupe ,,Mediala”.

,,Šabac je grad bogate kulturne tradicije. Kao što je ‘Mediala’ pokušala da sprovede spajanje tradicionalnih vrednosti sa savremenim tokovima, tako i grad Šabac teži da svoju tradiciju nadogradi savremenim umetničkim stvaralaštvom. Osluškivanjem vremena, podsticanjem umetničkog izražaja, praćenjem savremenih tokova i omogućavanjem da kvalitetna umetnost postane dostupna najširem krugu njenih poštovalaca, neke su od premisa kojima smo se poslednje tri godine rukovodili. Stoga, ponosno mogu reći da je u tom periodu Šabac imao priliku da pogleda najznačajnija dela iz likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu, dela Petra Lubarde, Ljube Popovića, Željka Đurovića, Stevana Čalića, Dušana Đukarića, koji su nesumnjivo umetnici velike stvaralačke raskoši. I za kraj 2023. godine, kao kruna uspešne sezone, dela ‘Mediala'“, rekao je Predsednik privremenog organa grada Šapca dr Aleksandar Pajić prilikom otvaranja izložbe.

On je izrazio uveravanje da će građani Šapca, a posebno umetnički poštovaoci uživati u ovoj izložbi.

,,Zahvaljujem se direktorki i kolektivu Narodnog muzeja u Šapcu, našim današnjim gostima na trudu i zalaganju da se ,,Mediala“ pojavi u Šapcu. Iza Muzeja su tri uspešne godine, i za nas je čast što su neke slike prvi put izlagane baš u našem gradu“, istakao je Pajić i pozivao građane da posete ovu jedinstvenu izložbu, koja će biti otvorena do 25. decembra.

Izložba je organizovana u saradni sa Galerijom Valjevo i kolekcionarima, a po prvi put izložene su dve slike Ljube Popovića koje ranije nikada nisu izlagane.

,,U prethodne dve godine, Narodni muzej u Šapcu je izlagao dela umetnika, koji su usko bila vezana za Medialu, ili im je ona bila inspiracija, a danas imamo izložbu ‘Mediala’.
‘Mediala’ je grupa koja je formirana 50 godina i delovala je zajedno. U našem  Muzeju danas su izložene slike Vlade Veličkovića, Olje Ivanjicki, Ljube Popovića, Leonid Šejka.. Po prvi put prikazane su dve slike Ljube Popovića koje nisu nikada ranije izlagane i verovarno više nikada neće biti prikazane“, rekla je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, Mirjana Perić.