Вести

У ШАПЦУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,МЕДИАЛА“

9. децембар 2023.

У Народном музеју у Шапцу данас је отворена изложба под називом ,,Медиала“ која обухвата нека од најзначајнијих дела представника и оснивача српске групе ,,Медиала”.

,,Шабац је град богате културне традиције. Као што је ‘Медиала’ покушала да спроведе спајање традиционалних вредности са савременим токовима, тако и град Шабац тежи да своју традицију надогради савременим уметничким стваралаштвом. Ослушкивањем времена, подстицањем уметничког изражаја, праћењем савремених токова и омогућавањем да квалитетна уметност постане доступна најширем кругу њених поштовалаца, неке су од премиса којима смо се последње три године руководили. Стога, поносно могу рећи да је у том периоду Шабац имао прилику да погледа најзначајнија дела из ликовне збирке Народног музеја у Шапцу, дела Петра Лубарде, Љубе Поповића, Жељка Ђуровића, Стевана Чалића, Душана Ђукарића, који су несумњиво уметници велике стваралачке раскоши. И за крај 2023. године, као круна успешне сезоне, дела ‘Медиала'“, рекао је Председник привременог органа града Шапца др Александар Пајић приликом отварања изложбе.

Он је изразио уверавање да ће грађани Шапца, а посебно уметнички поштоваоци уживати у овој изложби.

,,Захваљујем се директорки и колективу Народног музеја у Шапцу, нашим данашњим гостима на труду и залагању да се ,,Медиала“ појави у Шапцу. Иза Музеја су три успешне године, и за нас је част што су неке слике први пут излагане баш у нашем граду“, истакао је Пајић и позивао грађане да посете ову јединствену изложбу, која ће бити отворена до 25. децембра.

Изложба је организована у сарадни са Галеријом Ваљево и колекционарима, а по први пут изложене су две слике Љубе Поповића које раније никада нису излагане.

,,У претходне две године, Народни музеј у Шапцу је излагао дела уметника, који су уско билa везанa за Медиалу, или им је она била инспирација, а данас имамо изложбу ‘Медиала’.
‘Медиала’ је група која је формирана 50 година и деловала је заједно. У нашем  Музеју данас су изложене слике Владе Величковића, Оље Ивањицки, Љубе Поповића, Леонид Шејка.. По први пут приказане су две слике Љубе Поповића које нису никада раније излагане и вероварно више никада неће бити приказане“, рекла је директорка Народног музеја у Шапцу, Мирјана Перић.