Vesti

U ŠAPCU OTVOREN 66. OKTOBARSKI SALON 

19. oktobar 2023.

U šabačkom Narodnom muzeju večeras je otvoren 66. Oktobarski likovni salon, na kojem su izložena 82 rada od 76 umetnika i dodeljene nagrade u četiri kategorije. Na svečanom otvaranju dodeljene su nagrade prema odluci stručnog žirija i to za oblast slikarstvo Dominiki Morariu za rad ,,Bez naziva“, za skulpturu Željki Momirov za rad ,,Putovanje ll“, nagradu za rad na papiru dobili su Kristina Pirković za ostvarenje ,,Vartolomejska noć l“ i Dragiša Marinković za ,,Prolaznost, uticaj prirodnih faktora na papirnu podlogu“, a lauret nagrade ,,Igor Belohlavek“ je Uroš Lukić. Oktobarski salon svečano je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, koji je čestitao svim izlagačima, a posebno nagrađenim umetnicima na trudu i kvalitetu koje su pokazali.

,,Oktobarski salon u Šapcu predstavlja događaj od izuzetnog značaja za kulturni život grada, a verujem i Srbije. Večeras je otvoren 66. put po redu, u Narodnom muzeju, gde su ljubiteljima umetnosti predstavljena 82 rada, od ukupno 76 umetnika koje je žiri ocenio kao najkvalitetnije. Za skoro sedam decenija trajanja, radove na šabačkom Oktobarskom salonu izlagalo je preko hiljadu umetnika. Takođe, zainteresovanost mladih autora koji dolaze ne samo iz Šapca, već iz cele Srbije za ovaj salon, govori o kvalitetu i atraktivnosti Oktobarskog salona i nakon više decenija postojanja”, kazao je gradonačelnik Pajić.

On je istakao da kultura kao najlepša delatnost ljudskog stvaranja, oplemenjuje društvo na kreativan i često neobičan način.

,,Shvatajući značaj ulaganja u kulturu i kulturne tradicije koje naš Grad baštini, Grad Šabac će i u narednom periodu podržavati ovakve i slične događaje. Uveren sam da će naši sugrađani uživati u postavci, koja će biti otvorena za posetioce do sredine novembra”, dodao je Pajić.

Od 1954. godine, kada je na inicijativu šabačkih likovnih pedagoga, otvorena prva izložba u sali Više mešovite gimnazije, Oktobarski salon bio je veliki izazov za mnoge umetnike, a danas je ovaj likovni salon, najstariji kulturni događaj u Šapcu.

Izložena umetnička dela posetioci će moći da pogledaju do 14. novembra, svakog radnog dana od 7.30 do 19.00 časova i subotom od 10.00 do 14.00 časova.