Vesti

U ŠAPCU ODRŽAN SASTANAK MREŽE INSTITUTA I ZZJ SRBIJE

16. april 2024.

Zavod za javno zdravlje Šabac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ i Gradom Šapcem bio je danas domaćin sastanka direktora Mreže instituta i Zavoda za javno zdravlje Srbije. Sastanak je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

,,Sastanak Mreže javnog zdravlja, direktora Instituta i Zavoda za javno zdravlje, predstavnika Ministarstva zdravlja, uz podršku USAID-a i MOMENTUM projekta, potvrda je i rezultata zajedničkog rada naše lokalne samouprave i Zavoda za javno zdravlje Šabac. Veoma je važno da Grad Šabac bude domaćin i ovakvih skupova, gde se donose važni predlozi i odluke za unapređenje javnog zdravlja“, poručio je gradonačelnik Pajić i poželeo svim učesnicima sastanka dobrodošlicu u Šabac, Grad budućnosti, ali i Grad bogate istorije i prvina – prve žene lekara u Srbiji dr Drage Ljočić, po kojoj i naš dom zdravlja nosi ime, prve prave bolnice koja nosi ime velikana ,,Dr Laze K. Lazarevića”, prve bakteriološke stanice u Srbiji preteče našeg Zavoda za javno zdravlje, prvog rendgen aparata u Srbiji, ali i prvog klavira, zastakljenog prozora, urbanističkog plana.

,,Red šabačkih prvina je dugačak, ali da mislimo o budućnosti govore svi projekti koje smo kao Grad sproveli.
Iako je tema vašeg današnjeg skupa posvećena imunizaciji, a u susret Evropskoj nedelji imunizacije od 21-27. aprila 2024, istakao bih da Grad Šabac i u svim drugim aktivnostima našeg Zavoda pruža značajnu podršku. Želim im uspešan rad i prijatan boravak u našem gradu“, podvukao je gradonačelnik.

Tokom kovid pandemije ovakvi sastanci su održavani u Institutu za javno zdravlje Srbije, ali je bilo i pojedinačnih sastanaka u skladu sa potrebama pojedinačnih lokalnih zajedica i samouprava.

,,Ovakav način predstavljanja rezultata rada Zavoda za javno zdravlje Šabac i podrška koju uživa od strane lokalne samouprave je od velikog značaja u unapređenju kapaciteta i kvaliteta svih zavoda i instituta u reagovanju u vanednim i rizičnim situacijama o kojima brinu zavodi i instituti. Veliku zahvalnost dugujemo gradonačelniku Šapca i direktoru ZZJŠ“, kazala je prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac Branko Vujković zahvalio se pijateljima iz projekta MOMENTUM i USAID-a koji su poržali organizaciju stručnog skupa i naglasio da ih očekuju važni koraci nakon skupa.