Vesti

U ŠAPCU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU

9. maj 2023.

Povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno je sa predstavnicima Vojske Srbije, načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Željkom Marjanovićem, predstavnicima SUBNOR-a i GO SPS, položio vence na spomen-obeležje na Donjošorskom groblju u znak sećanja na sve pale borce i žrtve fašizma.

,,Obeležavanje ovog datuma izuzetno je važno za Srbiju i Šabac, jer time čuvamo uspomenu na 9. maj 1945. godinu, kada je nacistička Nemačka potpisala akt o bezuslovnoj kapitulaciji u prisustvu najznačajnijih savezničkih sila čime je pobeđen fašizam. Naša dužnost je da nikad ne zaboravimo žrtvu podnetu u Drugom svetskom ratu i da znanje o najdestruktivnijem sukobu u istoriji čovečanstva prenesemo generacijama koje dolaze. Sećanje na više hiljada stradalih Šapčana i žitelja ovog dela Srbije, mora da ostane živo za budućnost. Samo znanje o svemu tome, pruža nadu da ćemo generacijama koje danas žive i koje će doći posle nas, ostaviti svet boljim nego što je on u prošlosti bio“, istakao je gradonačelnik Aleksandar Pajić i naglasio da su danas na 78. godišnjicu obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, svesni da je više nego ikad važno sačuvati mir i stabilnost.

,,Grad Šabac će nastaviti da neguje sećanje na ovaj značajan datum, čineći ga uvek aktuelnim u svesti naših sugrađana. Slava svim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu!“, poručio je gradonačelnik Pajić.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom počelo je minutom ćutanja zbog tragičnih događaja u Srbiji, nakon čega je himnu ,,Bože pravde“ otpevala članica Kulturno-umetničkog društva (KUD) ,,Abrašević“ Anastasija Bogdanović.